Des d'avui, les baixes laborals emeses passaran a regir-se per la subdirecció General d'Avaluacions Mèdiques, una de les conseqüències de l'entrada en vigor del decret del ministeri de la Seguretat Social que canvia els processos de les incapacitats temporals.

Els canvis que estableix aquest decret han comportat una actualització de sistemes d'informació dels diferents sistemes proveïdors d'atenció sanitària perquè es modificaran alguns dels mecanismes que fins ara regulaven aquests processos per incapacitat.

Les modificacions més importants són la valoració mèdica estimada que s'haurà de fer utilitzant com a referència una taula orientativa que té en compte el diag-nòstic, el tipus de feina que es fa, l'edat i la limitació de la capacitat funcional de la persona. A més, també es classificaran les baixes en funció de la durada, en 4 grups diferents. S'estableixen, doncs, baixes de durada molt curta, de menys de 5 dies naturals, una baixa curta, d'entre 5 i 30 dies naturals, mitjana, d'entre 31 dies i 60 naturals i llarga de més de 61 dies. Els comunicats setmanals desapareixen i podran ser més espaiats però comportaran obligatòriament la visita del metge per continuar de baixa. El mateix facultatiu, el dia de la visita, programarà la data màxima de la següent. Una altra novetat és que en els processos de molt curta durada es podrà emetre la baixa i l'alta en el mateix moment.

La Subdirecció General d'Avaluacions Mèdiques ha elaborat fulls informatius i vídeos explicatius per resoldre els dubtes que puguin sorgir a la població i als professionals.