Cinc de cada deu euros de l'economia catalana provenen del sector industrial

El mercat català guanya pes com a proveïdor al sector, en passar del 43% al 51% en sis anys

10.12.2015 | 11:26
El conseller en funcions d´Empresa i Ocupació, Felip Puig

El sector industrial és la "columna vertebral" de l'economia catalana i cinc de cada deu euros generats a Catalunya es produeixen gràcies a l'activitat industrial. És una de les conclusions de l'estudi "La nova indústria" de Carme Poveda, presentat ahir pel departament d'Empresa i Ocupació.
El treball sosté que, durant la crisi, a Catalunya la desindustrialització no ha tingut la intensitat que es creia, sinó que el sector de serveis a la indústria ha tingut un "extraordinari creixement" (del 44% al 51% del valor afegit brut -VAB- entre 2005 i 2011) que ha permès compensar en part la pèrdua de pes de la indústria tradicional (que ha passat del 21% del VAB el 2005 al 17% el 2011).
La nova indústria té en compte no només les activitats productives de transformació sinó també els serveis que fan possible aquesta producció, com els tecnològics, els financers, el comerç i el transport, entre d'altres. Si es té en compte aquesta nova indústria, el pes del sector representa més del 50% del valor afegit brut de l'economia catalana el 2011. Si no es tenen en compte els serveis que fan possible la producció, el pes de la indústria tradicional és del 20%, l'objectiu que la Unió Europea s'ha marcat per al 2020.
Davant d'aquestes xifres, el conseller d'Empresa i Ocupació en funcions, Felip Puig, reivindica que la indústria ha de continuar sent la "prioritat" del Govern català i assegura que cal tenir "confiança" perquè hi ha un canvi de tendència en l'economia i "la inflexió ja l'estem consolidant".
Una altra de les conclusions de l'estudi "La nova indústria, actualització de les dades a partir de les taules input-output de Catalunya" és que el mercat català guanya pes com a proveïdor en la indústria (passa del 43% al 51% entre el 2005 i el 2011), mentre que el mercat estranger perd protagonisme (del 40% al 32%) i les compres a la resta d'Espanya pràcticament mantenen el seu pes, entre el 17 i el 18%. Així, la indústria prefereix els proveïdors ubicats a Catalunya perquè "estan més a prop i n'obtenen un major avantatge competitiu", argumenta l'autora del treball, Carme Poveda.
D'altra banda, el conseller Puig va posar de manifest que la indústria va perdre més valor afegit durant els anys de bonança que durant la crisi. Així, la pèrdua de valor afegit va ser de 5 punts entre el 2001 i el 2007 i d'1,5 punts entre el 2007 i el 2011, va remarcar Puig.
L'estudi també planteja que l'objectiu de reindustrialitzar Catalunya no s'hauria de basar només a fer créixer el pes de la indústria en el VAB, sinó a fer créixer la nova indústria basant-se en la innovació, la tecnologia i el disseny.
En l'estudi també s'observa que durant els darrers anys el sector industrial ha crescut més en productivitat que en ocupació. "Això, que en moments de crisi laboral ens podria portar a una certa preocupació, és un indicador positiu", va assenyalar Felip Puig, qui va recordar que una major productivitat "ens fa ser més competitius". I és que l'ocupació industrial també es va recuperant. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), el 2014 va augmentar per primera vegada des d'abans de la crisi i durant els tres primers trimestres del 2015 l'ocupació industrial ha crescut el 4,4% en relació amb l'any anterior. Per la seva part, la producció, mesurada a través de l'Índex de Producció Industrial, ha registrat entre el gener i l'octubre d'en-guany un creixement del 2,6% en relació amb el mateix període del 2014.
Mentrestant, el VAB del sector industrial ha crescut del 20,3% el 2012 al 20,9% l'any 2014.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema