El departament d'Economia de la Generalitat va denunciar ahir que el ministeri d'Hisenda no ha autoritzat la inclusió dins el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) de factures per un valor aproximat de 150 milions d'euros. És la diferència entre la suma de 3.150 milions d'euros en factures que el departament d'Andreu Mas-Colell va enviar dilluns de la setmana passada al ministeri de Cristóbal Montoro i els 3.000 milions que finalment van arribar ahir.

Hisenda manté el seu càlcul que assigna a Catalunya 3.034, dels quals 34 estan pendents de superar el procés de "comprovació de factures" i s'abonaran en els pròxims dies. Fonts de la Generalitat van apuntar que Economia "seguirà insistint" en els pròxims dies perquè el FLA aculli el total de les factures emeses.

Tot plegat tenia lloc el dia en què l'executiu espanyol va enviar finalment els 3.000.018.837,93 euros del FLA extraordinari del 2015, 34 milions menys dels 3.034 milions previstos. La rebaixa dista encara més dels 3.150 milions d'euros en factures que va enviar la Generalitat dilluns, i fonts del Govern apunten que a hores d'ara no saben quines factures han quedat incloses dins del FLA, i quines no.

Dels 3.150 milions d'euros que va reclamar la Generalitat, 213 són per a farmàcies, 715 per a concerts sanitaris, 36 per a concerts socials, i 901 per a proveïdors en l'àmbit de la salut. A més, 186 són per a despeses de programes socials i educatius i 78 per a pagaments d'ajuts a la dependència. També hi ha factures per valor de 45 milions de convenis socials amb ens locals i 182 d'educació universitària. Aquest primer grup suma en total 2.356 milions d'euros.

La resta fins als 3.150 milions d'euros són 794 milions d'euros de factures de despesa corrent de proveïdors de neteges, seguretat, subministraments -aigua, gas, electricitat, etc.-, informàtica, telecomunicacions de la Generalitat i ens dependents per a la prestació dels serveis bàsics de funcionament. Inclouen 330 milions d'euros corresponents a contractes de servei i subministraments tecnològics per a serveis públics com el CatSalut i l'ICS.