Catalunya té un total de 3.783 empreses de serveis de disseny, que facturen 950 milions d'euros i ocupen 16.775 persones, fet que suposa el 0,5% dels treballadors de l'economia catalana. Aquestes són les principals xifres que apareixen a l'estudi "Mapa del Sector Dis-seny de Catalunya", presentat ahir al Barcelona Centre de Disseny i elaborat pel departament de Cultura de la Generalitat.

L'estudi ofereix dades sobre les empreses que faciliten serveis de disseny a tercers com a activitat principal i dibuixa un retrat del sector, la seva dimensió i problemàtiques, i les oportunitats de creixement i consolidació.

Entre altres característiques, l'informe revela que el 45% de les empreses catalanes d'aquest sector exporten els seus serveis de disseny, i que els principals destins dels seus productes són França, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Estats Units i la Xina.

El 92% de les empreses dedicades al disseny estan establertes a la província de Barcelona i només el 5% factura més d'un milió d'euros, mentre que el 56% ven per valor de menys de cent mil euros. La facturació mitjana d'aquestes empreses és de 251.235 euros i ocupen una mitjana de 4,17 persones.

L'informe destaca que el sector té una bona capacitat d'adaptació a les fluctuacions del mercat, així com facilitat per aliar-se amb altres agents de l'àmbit del disseny i actitud emprenedora.

Entre les oportunitats del sector hi ha la marca Barcelona, actiu valorat pels clients estrangers, i l'existència d'una demanda creixent de disseny estratègic i multidisciplinari.