La baixada del consum de fruita dolça per càpita aquest any preocupa el sector fruiter a Catalunya. La Taula Sectorial Agrària de la Fruita Dolça celebrada aquesta setmana va posar de manifest aquesta situació.

El descens ha estat més accentuat encara a Catalunya que a la resta de l'estat espanyol, fonamentalment en el préssec i la nectarina, fet que preocupa seriosament el sector i que ha fet demanar al Departament d'Agricultura (DARP) un esforç pel que fa a la promoció. La reunió es va iniciar amb l'anàlisi de la campanya 2015, que ha estat marcada per l'absència del mercat rus.

La producció de préssec i nectarina ha estat el 8 % inferior a la de la campanya passada, i, tot i que se n'esperava una bona campanya, tranquil·la pel que fa a la comercialització i sense la pressió d'existències, la pròrroga del veto rus i la forta pressió dels preus per part de la gran distribució han produït una situació de preus a la baixa, que no permetrà superar la crisi de l'any passat.

En la poma, la situació tampoc no ha estat favorable, atès que l'elevada concurrència de producte d'altres països ha fet que els preus del començament de l'any no hagin estat els adequats, essent els més baixos de les darreres cinc campanyes.

En la pera, tot i haver-se iniciat la campanya amb una producció inferior a la de la campanya passada, gràcies al fet que a la resta d'Europa hi ha hagut una situació similar, els preus han estat bons i la campanya ha finalitat satisfactòriament.

Contra la plaga

Això a banda, la Subdirecció General d'Agricultura va presentar els resultats de la campanya 2015 de prevenció i lluita contra el foc bacterià i el virus de la sharka. Pel que fa al foc bacterià, es va informar que, malgrat la decisió presa aquest any que cinc comarques de la demarcació de Lleida deixin de ser zona protegida, el DARP, en col·laboració amb les Agrupacions de Defensa Vegetal, ha continuat la campanya de prospecció intensiva, amb la comunicació corresponent als agricultors afectats de les actuacions que s'han de dur a terme, que apliquen una estratègia de convivència activa amb la plaga, amb una major implicació d'agricultors i tècnics.

A la demarcació de Girona, el DARP va destacar que s'havia dut a terme la prospecció intensiva de fruiters i vivers, sense que s'hi hagués detectat cap focus. Pel que fa a la informació tècnica, Agricultura va recordar que s'ha obert al portal Ruralcat una oficina virtual sobre el foc bacterià amb informació sobre la malaltia i on s'hi poden fer consultes en línia.