Supermercats, grans superfícies i mercats tradicionals s'ompliran aquests dies de consumidors a la recerca d'ultimar les seves compres per a les festes, en una campanya en què s'espera un repunt del consum en molts aliments frescos. El peix i el marisc són els productes dels quals creixen més les vendes aquests dies; la Federació d'Associacions de Detallistes de Peix percep una "millora" respecte a l'any anterior, en un mes que suposa entre el 20 i el 25% de la facturació anual del sector.

En general, el pronòstic d'aquesta organització per a aquest Nadal és que augmenti el consum de peix i es deixin enrere els "pitjors anys de la crisi econòmica". El lluç és l'espècie més reclamada, encara que també puja la venda de llobarro, besuc o rap.

Els mariscs seran els que marquin el preu més car en aquests dies, ja que poden arribar als 150 euros per quilo en el cas del percebe. De fet, segons la consultora Nilsen, els espanyols gastaran fins a 222 milions d'euros en marisc, la principal partida de despesa en alimentació. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) són les cloïsses, els percebes gallecs i el besuc els aliments que més han incrementat els preus, més del 10% en tots els casos.

En el cas de les carns, els clàssics xai i garrí han mantingut la seva demanda per a aquestes festes; ja s'han comercialitzat fins a 650.000 quilos de carn d'Anyell d'Aragó, mentre que des de la IGP Xai d'Extremadura també s'aprecia un augment de vendes.