L'economia espanyola hauria crescut el 0,8% en el quart trimestre de l'any, en línia amb l'increment del tercer trimestre, segons va avançar ahir el Banc d'Espanya, que afirma que la "modesta" desacceleració del PIB en la segona meitat de l'any no alterarà una alça sostinguda en els propers trimestres.

L'últim butlletí sobre l'economia espanyola publicat ahir per l'organisme supervisor assenyala que el PIB tancarà el 2015 amb un avanç del 3,2%, una dècima més del que havia previst en el seu informe de setembre, tot i que per sota de l'estimació de l'executiu (3,3%).

Així mateix, el Banc d'Espanya també ha millorat una dècima la seva previsió per al 2016, en preveure un avanç del 2,8%, davant del 3% del quadre macroeconòmic del Govern. L'informe indica que la fase expansiva que l'economia espanyola va iniciar fa una mica més de dos anys s'ha prolongat al final del 2015 i es mantindrà durant el 2016.

Amb tot, per a l'any que ve augura una moderació de l'avanç de la demanda estatal i considera que, encara que l'ocupació conservarà un "elevat dinamisme", el seu ritme de creixement també s'atenuarà. Així, el Banc d'Espanya indica que la demanda interna contribuirà en 3,6 punts al PIB el 2015, i en 3,1 punts el 2016, i mentre el consum privat augmentarà el 3,1% i el 3,3%, respectivament, el consum públic pujarà el 2,4% aquest any i el 0,4% el que ve.

L'entitat supervisora que dirigeix Luis María Linde també alerta de la necessitat de corregir eventuals desviacions en l'execució dels plans pressupostaris de les administracions públiques, ja que assevera que el compliment de l'objectiu de dèficit públic del 2015 marcat en el 4,2% del PIB requereix una millora d'1,6 punts percentuals del PIB.

No obstant això, afegeix que els riscos de desviació que es concentren en el dèficit de les comunitats autònomes i en el de la Seguretat Social es podrien veure compensats parcialment per una millor evolució del previst en els ajuntaments i en l'administració central.