L'empresa d'energia i medi ambient Abengoa, en preconcurs de creditors, va comunicar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la signatura del préstec per un import total de 106 milions d'euros amb la seva banca creditora (Santander, Bankia, Popular, CaixaBank, Sabadell, HSBC i Calyon).

Aquest préstec a l'empresa que es troba en preconcurs de creditors, té com a venciment el 17 de març i anirà destinat a atendre totes les necessitats corporatives generals i, en garantia, s'han atorgat, entre d'altres, accions de la seva participada Abengoa Yield (2,5 vegades el valor del préstec).

L'empresa andalusa ha posat en garantia aquestes accions per complir amb les obligacions assumides en el contracte de finançament subscrit el mes de setembre passat per un import total de 165 milions (i disposat per import de 125 milions).

Segons van assenyalar ahir a Efe fonts financeres, l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) també ha participat en aquesta operació amb 8,7 milions, mentre que la resta del crèdit, fins als 106 milions d'euros, ha estat cobert per la resta d'entitats financeres en proporció a la seva exposició a la companyia immersa en un preconcurs de creditors.

Fonts consulta de l'ICO es limiten a assenyalar que el consell de l'entitat va aprovar fa dos dies l'operació però no van declinar entrar en detallar els imports.

Per la seva banda, en un comunicat, Abengoa valora la injecció de 106 milions d'euros, una operació que veu com un exemple de la confiança i suport en el seu present i futur, malgrat trobar-se en una delicada situació financera.

Així mateix, destaca que actualment el seu principal objectiu és trobar una solució per als treballadors, inversors, clients, proveïdors i aconseguir un consens amb els creditors sobre el pla de viabilitat que permeti garantir el futur de la companyia energètica.

El préstec, pactat aquest dimecres a la nit amb la banca creditora, estarà destinat a fer front al pagament de les nòmines i dels proveïdors urgents aquest mes.

Per a tot el període de preconcurs de creditors -tres mesos ampliable a 1 més- la firma andalusa ha calculat que necessita uns 400 milions d'euros de liquiditat per evitar mals majors.

Fins ara, el desbloqueig de fons era el primer escull del procés de reestructuració de l'enginyeria i empresa de renovables andalusa.

Després del crèdit que permet afrontar els pagaments més urgents, ara s'obre una segona fase de les negociacions en nom de dissenyar un pla de salvament, amb desinversions i fortes retallades de despeses, que eviti la que seria la major insolvència de la història a Espanya.

Abengoa va presentar el mes de novembre el preconcurs de creditors afectada pel seu alt endeutament, ja que suma més de 9.000 milions de deute financer i gairebé 5.000 milions en pagaments pendents a proveïdors. Aquest ha estat el preconcurs de més import que s'ha fet mai a l'Estat.