L'arrendament de vehicles amb conductor ha de ser objecte d'un contracte previ a l'inici del servei, portant a bord de l'automòbil una còpia del contracte o un full de ruta amb les dades del trajecte.

Així es desprèn de l'ordre ministerial FOM / 2799/2015, del 18 de desembre i que publicava ahir el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), per la qual s'estableixen els requisits que han de complir les empreses de lloguer de vehicles amb conductor per exercir l'activitat, i que entren en vigor demà.

Entre ells, l'empresa d'arrendament haurà d'emplenar un full de ruta per cada servei, a conservar durant un any, amb el nom i DNI o codi d'identificació fiscal d'arrendador i arrendatari; lloc i data de celebració del contracte; lloc, data i hora d'inici i final del servei; i la matrícula del vehicle. Aquesta ordre també detalla que l'arrendador ha de tenir una autorització per exercir aquest servei, per al que haurà d'acreditar els requisits de personalitat jurídica i nacionalitat de l'empresa, mitjançant la presentació de DNI o passaport, targeta d'identitat d'estranger, autorització de residència i de treball.

En el cas que l'arrendador sigui un persona jurídica, haurà de presentar el document de constitució i targeta d'identificació fiscal, així com la seva inscripció en el registre mercantil.

L'arrendador ha de tenir un nombre mínim de vehicles, acreditant les seves corresponents permisos de circulació, mentre que els seus conductors hauran d'estar enquadrats en la seva organització empresarial i comptar amb els permisos de conducció necessaris.

L'autorització tindrà una validesa de dos anys, i haurà de ser revisada per constatar que es compleixen els requisits. Les autoritzacions podran ser transmeses a altres titulars, però no podrà suposar la seva domiciliació a una comunitat autònoma diferent d'on es va obtenir. L'ordre desenvolupa el Reial decret aprovat pel Govern el 20 de novembre i que modifica el Reglament de la Llei d'ordenació dels transports terrestres sobre arrendament de vehicles amb conductor (VTC).