CCOO i UGT van enviar ahir una carta a la ministra Fátima Báñez en què rebutgen la decisió del govern central d'aprovar per al 2016 una pujada del salari mínim interprofessional de l'1%, menys de 7 euros, "ja que no permet recuperar el poder adquisitiu i no és coherent amb un escenari de recuperació".

A la carta, els sindicats han expressat el seu "absolut desacord" amb l'esborrany de reial decret que, previsiblement, aprovarà avui el Consell de Ministres, i que fixa el salari mínim per al 2016 a 655,2 euros al mes, davant dels 648,6 euros actuals, i exigeixen l'obertura immediata d'un període de consultes, tal com estableix la llei.

Tant CCOO com UGT insisteixen que, a l'hora de fixar el salari, el govern ha incomplert l'obligatorietat de dur a terme consultes prèvies amb els agents socials, i han posat l'èmfasi en el fet que al principi del novembre van enviar un document a la ministra d'Ocupació amb la proposta sindical per al 2016. Segons aquesta proposta, el salari mínim s'hauria d'incrementar l'11% el gener del 2016 per arribar a 720 euros al mes, en 14 pagues; i un altre 11% el gener del 2017 a fi d'aconseguir els 800 euros. Per als sindicats, aquesta quantitat sí que permetria recuperar el poder adquisitiu perdut i aproximar-se als salaris mínims existents a la Unió Europea i al 60% del salari mitjà, objectiu que estableix la Carta Social Europea subscrita per Espanya.

En nota de premsa, els sindicats van assegurar que la decisió unilateral del govern és una "burla inacceptable" en una societat democràtica, ja que redueix la consulta obligada a un mer tràmit.

Per això, els sindicats van advertir que, si el govern tira endavant amb aquesta decisió unilateral, ho denunciaran davant l'Organització Internacional del Treball (OIT), "per vulnerar els drets laborals".

Els sindicats van reiterar que la proposta del govern perpetua la política d'austeritat i la devaluació salarial, i trasllada al salari mínim una contínua pèrdua en el poder de compra, conseqüència tant de la seva retallada nominal com de la pujada dels preus dels béns i serveis.