Les males dades sobre l'economia xinesa, que mostren la desacceleració de la seva activitat i que han influït en les matèries primeres i Wall Street, van empènyer ahir a la baixa a l'Íbex 35, que va perdre el 2,42% i la cota dels 9.400 punts, segons dades del mercat i experts.

Amb la prima de risc en 115 punts bàsics, el principal indicador de la borsa espanyola, l'Íbex 35, va perdre 231 punts, el 2,42%, la caiguda més gran en dues setmanes, i es va situar en 9.313,2 punts en la primera sessió de l'any, on no s'acostava des del 24 de setembre.

La resta de places europees, amb l'euro a menys d'1,08 dòlars, preu del qual no baixava fa un mes, es van contagiar de les caigudes del 7% de les borses xineses d'ahir al matí. Ha destacat el descens del 4,43 % de Frankfurt, el seu major retrocés des del passat 24 d'agost després de la devaluació oficial del iuan.

Milà va caure el 3,2%; l'índex Euro Stoxx 50 s'ha deixat el 3,14%; París el 2,47% i Londres el 2,39%.

Aquesta situació es va produir perquè ahir, les borses xineses van tancar, per primera vegada en la seva història, hora i mitja abans del que és habitual a causa de la caiguda del 7% en un indicador conjunt, just en el dia d'estrena d'unes normes que busquen evitar la desestabilització dels mercats.

El nou mecanisme estableix que si l'índex CSI 300, que inclou a tres centenars d'empreses cotitzades en els dos parquets xinesos, perd el 5% durant el dia, se suspèn automàticament la cotització en les dues bosses (Xangai i Shenzhen) durant 15 minuts -el que es va donar ahir en començar la sessió vespertina-. I, si després de la represa, la caiguda es perllonga fins el 7%, els dos mercats es tanquen automàticament fins al dia següent. D'aquesta forma, Xangai va tancar després de tot just 28 minuts de sessió de tarda, amb pèrdues del 6,85%, mentre que Shenzhen es va enfonsar en aquest temps el 8,16%.

Les noves mesures que van paralitzar les borses xineses van entrar en vigor l'1 de gener, per la qual cosa es van aplicar per primera vegada ahir, primera jornada borsària de l'any, després de ser aprovades per la Comissió Reguladora del Mercat de Valors de la Xina (CRMV) per evitar desploms com els de fa alguns mesos.