La preferència per l'ocupació per compte propi a Espanya ha caigut 20 punts en els últims dotze anys, segons dades d'enquestes del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que assenyalen que el 2015 sis de cada deu espanyols preferia el treball assalariat enfront del 37% que optava per ser autònom.

Segons aquestes dades del CIS, recollides en l'últim butlletí de Focus on Spanish Society publicat per Funcas, el 2002 la situació era just al revés, ja que llavors el 61% dels espanyols contemplava l'autoocupació com a primera opció, superant àmpliament el 33% partidari del treball assalariat.

Aquesta caiguda davant l'opció d'emprendre també s'observa en dades recollides per l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), que asseguren que la preferència per l'autoocupació a Espanya ha baixat gairebé sis punts entre 2009 i 2012, coincidint amb els anys de la crisi.

Segons les dades de l'informe de l'OCDE, l'any 2012 el 34,7% dels espanyols es decantava pel treball per compte propi, una xifra que suposa 5,7 punts menys que el 2009, quan aquest percentatge arribava al 40,4%dels treballadors.

L'organisme internacional subratlla que la diferència és més acusada en els països que han estat menys afectats per la crisi econòmica com Alemanya on, el 2012, el 29,1% dels enquestats optava per ser treballador autònom mentre que tres anys abans, el percentatge era 11,7 punts més elevat, del 40,8%. Aquestes marcades diferències en detriment de l'autoocupació també es van donar en els països nòrdics. Així doncs, segons assenyala l'OCDE, a Noruega, només el 23,3% dels entrevistats es decantava l'any 2012 per ser emprenedor, una xifra que suposa 18,1 punts menys que el 2009 i, a Finlàndia, el percentatge és del 24%, 17,3 punts menys que tres anys abans.

En declaracions a Efe, la responsable d'estudis socials de Funcas, Elisa Chuliá, assenyala que l'evolució de les preferències pel treball per compte propi està relacionada amb "la percepció d'incertesa econòmica generalitzada que ha generat la crisi".

Segons la seva opinió, les dades recollides en l'informe de l'OCDE apunten que en els països menys afectats per la crisi econòmica la percepció també s'ha intensificat molt, "la qual cosa ha pogut afavorir l'augment de la preferència per una ocupació més protegida i segura".