L'1% de la població de l'estat concentra més riquesa que el 80% més pobre

A Catalunya, el patrimoni de les 20 fortunes més grans va augmentar el 34% l'any passat

19.01.2016 | 07:47
Un moment de la presentació, ahir, de l´informe "Una economia al servei de l´1%"

Oxfam denuncia que només 62 persones posseeixen la mateixa riquesa que 3.600 milions de persones, la meitat de la població mundial. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe "Una economia al servei de l'1%", publicat dilluns a nivell internacional per l'organització -Oxfam Intermón a l'estat espanyol. A Catalunya, les dades també indiquen un creixement de la desigualtat. El patrimoni de les 20 majors fortunes catalanes va augmentar el 34% el 2015 i, a l'estat espanyol, l'1% de la població concentra més riquesa que el 80% dels ciutadans més pobres. Quan falta un dia per a l'inici del Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa), Oxfam insta els líders mundials a posar fi als paradisos fiscals; un reclam que fa extensiu als responsables de Catalunya i de l'estat.

Oxfam denuncia un augment descontrolat de la desigualtat i subratlla que fa cinc anys eren 388 persones les que concentraven la mateixa riquesa que la meitat de la població mundial; el 2015, n'eren 62. L'informe posa de manifest que, des del 2010, els ingressos de la meitat de la població s'han reduït en un bilió de dòlars, una dada que suposa una caiguda del 41%. Per contra, la fortuna de les 62 persones més riques del planeta ha augmentat en més de 500.000 milions de dòlars. L'organització fa una crida perquè es prenguin mesures urgents contra la crisi de la desigualtat extrema, que, segons alerta, posa en perill el progrés dels últims 25 anys en la lluita contra la pobresa.

Indicadors de desigualtat

En la presentació de l'informe ahir a Barcelona, el director d'Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, va puntualitzar que aquestes xifres no amaguen "una enveja cap als rics" sinó que són "uns indicadors dels nivells de desigualtat". Una desigualtat, va afirmar, que "està en totes les societats d'una manera greu i en la nostra, també". A l'acte hi va intervenir també el responsable de Fiscalitat i Sector Privat d'Oxfam Intermón, Miguel Alba, i com a convidat, el catedràtic de Política Econòmica de la UB i President del Cercle d'Economia, Anton Costas, que es va preguntar "per què Espanya és el país de la UE i de l'OCDE amb pitjor comportament en els indicadors socials i on més ha augmentat la desigualtat durant la crisi?". I va assenyalar: "algunes respostes tenim. Perquè és el país on les polítiques socials han tingut menys capacitat per protegir aquells que han estat més afectats per la crisi, especialment els més joves".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema