El Fons Monetari Internacional (FMI) va revisar ahir a l'alça les previsions de creixement per a Espanya, fins al 2,7% el 2016 i el 2,3% el 2017, dues i una dècima més, respectivament, tot i una incertesa política que l'organisme espera veure "aviat" resolta.

En el seu informe "Perspectives Econòmiques Globals", l'organisme que presideix Christine Lagarde torna a situar Espanya al capdavant de les grans economies de la zona euro, que al seu torn creixerà l'1,7% tant aquest any com el que ve , segons els càlculs. S'acosta a les previsions del govern, que considera que el PIB pujarà el 3% el 2016 (tres dècimes més que el Fons) i el 2,9% el 2017 (sis dècimes més optimista).

Pel que fa a la situació d'incertesa política a Espanya per les dificultats per formar govern després de les eleccions generals, el Fons recomana buscar una "ràpida resolució" per així assentar el creixement econòmic del país. En una roda de premsa a Londres, l'economista en cap i director del departament d'investigació de l'FMI, Maurice Obstfeld, va lloar les reformes aplicades a Espanya però va alertar que la inestabilitat política "podria afectar" a l'evolució de l'economia. "Una ràpida resolució de la incertesa política seria positiva per a Espanya", va afirmar Obstfeld.

Segons el parer del president del govern en funcions, Mariano Rajoy, el Fons Monetari Internacional amb les seves previsions encoratja que es formi un Executiu que doni estabilitat i tingui "una àmplia majoria per poder governar". El cap de l'Executiu va considerar "molt bones i molt importants" per a l'economia espanyola aquestes dades. "És l'únic país del món al qual millora la seva previsió", al contrari del que fa amb els altres.

D'altra banda, l'organisme alerta de diversos riscos per a l'economia global, com una major desacceleració a la Xina o retorn de l'aversió al risc en els mercats, però assenyala que "no preveu" una nova crisi en el futur immediat.

En declaracions a Efe a Londres, Obstfeld va indicar que l'organisme preveu "un creixement global atenuat" com la situació més probable per als propers anys. "Els mercats són volàtils, impossibles de predir", va afirmar. "Actualment hi ha tensions relacionades amb els refugiats, amb els conflictes a l'Orient Mitjà i amb la crisi del petroli, però el nostre escenari més probable no és d'una situació de crisi, sinó de creixement atenuat", va subratllar.