L'Ibex 35 s'ha desplomat un 3,2% en una nova jornada marcada pel context de volatilitat en els mercats per les perspectives d'un menor creixement mundial i ha perforat els 8.300 punts per primera vegada des d'agost de 2013.

El selectiu s'ha anotat així la caiguda més important del que portem d'any i ha retrocedit fins als 8.281 punts, el seu nivell més baix des de finals de juliol de 2013. Davant els efectes de la desacceleració de la Xina i la caiguda incessant del preu del petroli, tots els valors del selectiu s'han tenyit de 'vermell'.

Arcelomittal s'ha enfonsat un 8,5% castigat per la seva exposició a la Xina, i Repsol un 5,6%, afectat per la caiguda del cru. Banc Santander s'ha deixat un 4,8% i ha protagonitzat la tercera major caiguda de la jornada.

Caixabank, OHL, Acerinox, Gamesa, ACS, Aena i Técnicas Reunidas han perdut més d'un 4%. Altres dels 'blue chips' com BBVA i Telefónica han caigut un 3,7% i un 3,4%, respectivament. Inditex ha cedit un 2,8%.

El pànic dels inversors s'han traslladat als principals parquets d'Europa un dia abans de la primera reunió de l'any del BCE. Londres, París i Frankfurt s'han desplomat més d'un 3%, mentre que Milà s'ha precipitat prop d'un 5% en sumar els dubtes sobre el seu sector financer.

Wall Street, també en vermell

Després dels rebots de les borses europees d'aquest dimarts, la por a l'altre costat de l'Atlàntic ha reafirmat les caigudes d'aquest dimecres. En concret, Wall Street iniciava la sessió amb una correcció superior al 2%.

Al mercat de divises, l'euro reforçava posicions respecte al dòlar i la moneda única s'intercanviava per 1,0903 unitats al tancament de sessió. Mentrestant, la prima de risc espanyola es contenia en l'entorn dels 130 punts bàsics, ja que els inversors utilitzen el deute sobirà com a actiu refugi davant la volatilitat en la renda variable.

Davant les reunions del BCE aquest dijous i de la Reserva Federal la setmana que ve, els analistes de Banca March han considerat que aquestes cites podrien donar "més visibilitat" sobre la política monetària i amb això, reduir els temors a una forta pujada dels tipus oficials als Estats Units.

"Recomanant cautela i mantenir les posicions en el moment actual en els actius de risc", han indicat.