Renault va anunciar ahir que corregirà un "error" en la programació dels filtres de gasos contaminants de 15.000 dels seus cotxes Captur, fabricats a Valladolid, mentre prepara un pla per reduir les emissions de futurs vehicles i d'altres que ja estan en circulació.

El fabricant francès és al centre de la tempesta des que la setmana passada es va revelar que és objecte d'una investigació pels serveis antifrau perquè les emissions d'alguns dels seus models a la carretera són diverses vegades superiors a les que figuren en el manual d'homologació.

Urgit per la ministra francesa d'Ecologia, Ségolène Royal -que ahir va afirmar que Renault ha admès que ha d'ajustar les tecnologies de control de la filtració dels seus motors-, el grup va confirmar que està revisant uns 15.000 Captur dièsel de 110 cavalls acoblats a Valladolid entre la primavera i l'estiu passats. El juliol, va assenyalar a Efe un portaveu, es va detectar "un petit error en la programació" del filtrat dels gasos contaminants que donava lloc a "emissions superiors", el setembre es va trobar una solució per corregir-lo i, un cop identificat el lot afectat, van començar les revisions. El portaveu va afegir que "per casualitat" un dels Captur amb aquest defecte va ser inclòs en la mostra de cotxes avaluats per la comissió que Royal va crear el setembre passat, quan va saltar l'escàndol pel frau de Volkswagen.

Fins ara han estat 22 els vehicles que s'han sotmès a aquests tests, diferents dels necessaris per a la seva homologació, i s'ha posat en evidència que n'hi ha -inclosos el Captur i el nou Espace 5 de Renault- que contaminen molt més en un escenari de conducció real.

Els serveis antifrau van fer escorcolls en diverses seus del constructor automobilístic francès, que ha posat l'accent en el fet que, al contrari que Volkswagen, no ha comès cap frau i tots els seus vehicles compleixen les regles d'homologació. A més, insisteix que la revisió dels Captur "no té res a veure" amb el treball de la comissió tècnica, ja que havia començat el novembre, encara que no ho hagués fet públic fins ara.