Les associacions catalanes d'apicultors es personaran com a acusació particular en els processos judicials pel robatori d'arnes al camp amb l'objectiu de frenar-ne l'escalada durant els últims anys.

Segons la Cooperativa Apícola Tarragonina, durant el 2015 es van denunciar una dotzena de casos -275 arnes. Un fenomen que els afectats atribueixen a sentències judicials poc dissuasives i a la crisi. Dimarts passat els Mossos d'Esquadra van detenir un veí de Vinebre (la Ribera d'Ebre) pel furt, en quatre ocasions durant les últimes setmanes, d'un total de 72 caixes.

La policia va aconseguir identificar el presumpte autor dels fets gràcies a les imatges de vídeo aportades pels apicultors, que han pogut recuperar ja les arnes.

Els apicultors volen posar fre al creixement constant d'uns robatoris que, asseguren, poden convertir-se, a la llarga, en un "problema greu per a la subsistència del sector", segons apunta el president de la Cooperativa Apícola Tarragonina, Josep Maria Margalef.

Preocupació creixent

Tot i tractar-se d'un fenomen que històricament ha patit un sector centrat en un tipus peculiar de ramaderia extensiva i transhumant, que obliga a deixar les arnes disposades en camps oberts pròxims a les zones de floració, l'acumulació de casos durant els últims anys ha generat "alarma i preocupació".

L'entitat, amb seu al Perelló (el Baix Ebre) i que aplega els productors de la província, així com també de comarques limítrofs -212 socis i 27.000 arnes censades en total-, va registrar durant el 2014 el robatori de 44 arnes i cinc nuclis. Una xifra que el 2015 es va disparar fins a dotze casos i 275 arnes.

L'últim d'aquests episodis va desembocar dimarts passat en la detenció, per part dels Mossos d'Esquadra, d'un veí de Vinebre amb residència també a Torrebesses (el Segrià), a qui s'acusa d'haver-se emportat 72 arnes entre el 17 de desembre i el 4 de gener. "El just i coherent és que ens defensem entre tots perquè ens afecta a tots", va dir el president de la cooperativa tarragonina.