El sector de la construcció i la rehabilitació immobiliària a Catalunya es troba encara lluny d'assolir un nivell de "mínima normalitat" i, malgrat que s'ha consolidat l'inici de la recuperació, necessita un canvi estructural per impulsar-la.

Aquest és el diagnòstic que va fer ahir el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya després d'analitzar els projectes presentats el 2015 d'execució d'obra (visats), obligatoris per poder començar obres de nova planta i de gran rehabilitació.

En concret, l'any passat es va tancar amb una superfície visada de 2,88 milions de metres quadrats, xifra que suposa un augment del 26% respecte al 2014, quan la superfície visada ja es va incrementar el 7,5%, encara que els nivells actuals són els més baixos dels últims 30 anys. El degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón, va advertir que el creixement del 2015 no és sostingut, ja que va ser més important en el primer semestre que en el segon, i que aquest respon en bona part al visat de projectes de gran envergadura (més de 10.000 metres quadrats), alguns dels quals venien d'enrere en el temps. En concret, aquests grans projectes suposen el 23% del total i estan concentrats a la ciutat i l'àrea de Barcelona, mentre que a la resta de Catalunya el creixement no és significatiu. Un altre signe pessimista, segons Comerón, és que el fort creixement de Barcelona el 2014 (més del 70%) no s'ha mantingut durant el 2015.