El Banc Mundial (BM) va pronosticar ahir que la caiguda del preu mitjà del barril de cru segui-rà aquest 2016 fins als 37 dòlars, en un context de debilitat de les economies emergents i l'augment de l'oferta disponible amb el reingrés de l'Iran en els mercats internacionals.

En tot just tres mesos des dels seus anteriors càlculs, quan va situar la seva previsió per al 2016 en els 51 dòlars el barril, el BM ha rebaixat de manera notable les seves estimacions fins als 37 dòlars de mitjana i va advertir que aquesta tendència es mantindrà "per algun temps".

Aquesta revisió a la baixa respon a diversos factors entre els quals es troben l'autorització a les exportacions de l'Iran, després de la fi de les sancions fruit de l'acord nuclear amb les potències internacionals; la "resistència" mostrada pels productors nord-americans als actuals baixos preus, en millorar la seva eficiència, i el "càlid hivern" a l'hemisferi nord.

Així mateix, les "febles" perspectives de creixement econòmic en mercats emergents contribuiran a aquest descens dels preus, davant d'una menor demanda d'alguns d'aquests països, amb la Xina al capdavant.

Els mercats emergents han estat "les principals fonts de demanda des de començaments de segle, pel que un major alentiment podria reduir el creixement dels seus socis comercials i la necessitat global", recalca l'informe.