El Banc Santander va obtenir un benefici net atribuït de 5.966 milions d'euros el 2015, el 2,6% més que l'any anterior, després de la dotació a provisions, sense les quals els guanys haurien crescut el 13% i haurien arribat als 6.566.000, va informar ahir l'entitat a la CNMV.

"En un any amb un context econòmic internacional complex, amb tipus d'interès històricament baixos en monedes clau per al grup, com l'euro, la lliura o el dòlar", el banc "presenta una bona evolució", com demostra el crèdit que va créixer el 6%, fins a 805.395 milions, i els recursos, el 7%, fins a 774.819 milions. L'entitat va tancar el passat exercici amb una taxa de mora del 4,36% per al conjunt del grup, enfront del 5,19% de 2014, gràcies a la millora generalitzada en tots els mercats, excepte Brasil. A Espanya, el banc va guanyar 977 milions d'euros, el 18% més, amb una caiguda del 3% en crèdits i un repunt de l'1% en dipòsits.

Durant la presentació pública de resultats, la presidenta del banc, Ana Botín, va reconèixer que fins ara el seu banc principal no era el Santander perquè no hi tenia domiciliats els seus principals rebuts. Una estona més tard, fonts del banc van matisar que amb les seves declaracions, que durant la presentació de resultats van generar certa sorpresa al conseller delegat del grup, José Antonio Álvarez, Botín es referia a Santander Espanya, ja que anteriorment era clienta de Banesto, en l'època en què va presidir aquesta entitat, i després de Santander UK, la filial del grup al Regne Unit que va dirigir fins al setembre del 2014. Botín va aprofitar per insistir que molts clients tenen un compte al Banc Santander que no fan servir com a referència, i per això l'entitat va llançar a Espanya l'Estratègia 1/2/3.