La Comissió Europea (ES) va plantejar ahir imposar multes de fins a 30.000 euros per vehicle als fabricants de motor que no compleixin amb la normativa europea d'homologació de vehicles, segons una nova proposta presentada sobre autorització i vigilància d'automòbils al mercat.

"Per recuperar la confiança dels consumidors en aquesta indústria necessitem reforçar les regles i assegurar que es respecten. És essencial per a la igualtat de condicions i per a una competència justa en el mercat", va dir el vicepresident de la CE per Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen.

L'escàndol dels milers de cotxes trucats per Volkswagen perquè semblessin menys contaminants, destapat per les autoritats nord-americanes, va posar de manifest les greus deficiències dels sistemes de control europeus, actualment practicats pels països. També va evidenciar la impotència de Brussel·les per fer complir la legislació europea en aquesta matèria.

Per això, la Comissió proposa obtenir la capacitat d'imposar multes de fins a 30.000 euros per vehicle que incompleixi les normes, per exemple, mitjançant la instal·lació de dispositius de manipulació o falses declaracions, en el cas que els Estats membres no hagin imposat cap amonestació. Les multes també podrien imposar-se als serveis tècnics que duen a terme les proves sobre les que es basen les decisions nacionals d'homologació si fallen en el compliment "rigorós" dels test, que dependran d'una "avaluació" de la "gravetat i l'abast de l'incompliment".