Amb el començament de l'any molts treballadors han vist com el seu salari s'ha reduït al mes de gener, perquè la retenció de l'IRPF que ha aplicat la seva empresa a la nòmina s'ha elevat i, per tant, el salari net que finalment han rebut, ha estat menor que el de desembre. A què es deu aquesta diferència? És correcta?

Les empreses estan obligades a retenir-los als seus treballadors un percentatge de la nòmina, en funció de la taula de l'IRPF que posa l'Agència Tributària a disposició dels empleats. D'acord amb el salari brut i les circumstàncies personals de cada un, la retenció de l'IRPF a aplicar varia.

L'empresa calcula quin import del teu salari brut has de pagar-li a Hisenda en concepte d'IRPF i t'ho va descomptant de la nòmina mes a mes. Això pot fer-ho de forma prorratejada entre les 12 o 14 pagues salarials o pot aplicar un percentatge menor del qual correspon els primers mesos de l'any i, després ajustar el percentatge elevant els mesos finals, o viceversa. D'aquí els vaivens que es poden produir en la retenció.

Declaració de la Renda

Has de tenir en compte que, si amb el començament de l'any, has tingut la sort de rebre un augment de sou, has tingut un fill o has obert un pla de pensions, aquestes circumstàncies poden fer que el tipus de retenció que t'apliqui l'empresa pugi (augment del salari) o baixi (tenir un fill, tenir cura d'algun dependent o aplicar alguna deducció, per exemple, per plans de pensions).

En qualsevol cas, el que sí que han de fer les empreses, tal com diu la normativa, és descomptar correctament l'import anual del salari brut que has de pagar al fisc, perquè en el conjunt de l'any no hagis pagat ni un euro de més, ni un de menys.

En cas que hi hagi hagut algun error, tampoc t'ha de preocupar en excés, ja que a la Campanya de la Renda pots posar-te al dia amb Hisenda a l'hora de fer la declaració. No estàs obligat a fer la declaració si perceps un salari brut anual inferior als 22.000 euros, però convé fer-la per si l'empresa t'ha aplicat incorrectament les retencions i has pagat a Hisenda més del que et correspon. En aquest cas, l'Agència Tributària t'ho tornarà, encara que si has pagat de menys, hauràs d'abonar la diferència.

Hi ha una altra manera d'evitar aquest tipus d''ensurts' i és descarregant-te l'aplicació del càlcul de retencions que posa l'Agència Tributària a disposició dels contribuents tots els anys, al mes de gener. Amb aquesta eina pots calcular amb exactitud quin és el percentatge de retenció que et correspon, només consignant el teu salari brut anual i les teves circumstàncies familiars i personals, i comunicant-li a la teva empresa que et retingui tots els mesos aquest percentatge.

A més, els empresaris, també amb la finalitat d'aplicar correctament el percentatge de retenció, poden sol·licitar-los als seus treballadors que els lliurin el model 145 d'Hisenda de 'Comunicació de dades al pagador', en el qual han d'incloure quina és la seva situació familiar (casat, solter, divorciat), si tenen fills o ascendents o discapacitats a càrrec seu, o si realitzen pagaments per adquisició o rehabilitació d'habitatge que donin dret a la deducció corresponent a l'IRPF.