Les empreses familiars donen feina a 1,24 milions de persones a Catalunya

Un estudi de l'Institut de l'Empresa Familiar revela que aquestes societats aporten el 61,6% del VAB global català

07.02.2016 | 17:20
Javier Moll, al centre, durant la presentació de l´estudi, ahir

Les empreses familiars donen ocupació 1,24 milions de persones a Catalunya, malgrat que els anys de crisi han provocat la desaparició del 18,3% de les empreses familiars al conjunt de l'estat, una taxa de mortalitat tres vegades superior a la de l'empresa no familiar (6,6 %). Segons l'estudi "L'Empresa Familiar a Espanya 2015", elaborat durant els darrers dos anys per l'Institut d'Empresa Familiar (IEF) i la Xarxa de Càtedres d'Empresa Familiar amb el patrocini del Banco Santander, gairebé el 92% de les empreses perdudes durant la crisi eren familiars.
L'estudi va ser presentat ahir pel president de l'Institut de l'Empresa Familiar, Javier Moll, president d'Editorial Prensa Ibérica (editora de Regió7); el director general de l'IEF, Juan Corona; i els catedràtics José Carlos Casillas, María Concepción López i Ángel Meroño. L'anàlisi s'ha elaborat sobre una mostra de 142.000 empreses (només societats anònimes i limitades) amb almenys 10 treballadors o una facturació de 2 milions d'euros entre 2007 i 2013.
L'informe conclou que, de les empreses catalanes analitzades, 207.793, el 85,6% són familiars, un percentatge sensiblement inferior a la mitjana del conjunt de l'estat (88,8%). La comunitat de l'estat amb més empreses familiars és Castella-La Manxa, amb el 94,3%, mentre que la que en té un percentatge inferior és el País Basc, amb el 84,4%. En conjunt, 1.08 milions d'empreses privades de l'estat són de caràcter familiar i el seu pes en l'activitat econòmica equival al 57,1% del valor afegit brut del sector privat i donen feina a 6,58 milions de treballadors, que suposen el 67% de l'ocupació en el sector privat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema