La Comissió Europea va millorar, ahir, en una dècima, les previsions de creixement per a l'economia espanyola, que situa en el 2,8% del PIB el 2016 i el 2,5%, el 2017. Brussel·les, però, va alertar que l'Estat tornarà a incomplir l'objectiu de dèficit públic aquest any: el desequilibri es mantindrà encara en el 3,6%, vuit dècimes per sobre del 2,8% exigit -el 2015 va tancar amb el 4,8%. Aquesta desviació retarda fins a l'any vinent la recuperació de l'estabilitat pressupostària. D'altra banda, segons la CE, l'atur es mantindrà encara en el 20,4% el 2016, i no baixarà al 18,9% fins al 2017. Les previsions de Brussel·les també avisen que el deute arribarà al 101,7% del PIB aquest any, i que serà del 100,1% l'any que ve.

La Comissió va assegurar en el seu informe que, tot i l'augment del PIB previst, hi ha "riscos" que es deriven de "la incertesa que envolta la formació del nou govern" a Espanya. Brussel·les assegura també que "el ritme de reducció del dèficit" s'alenteix "tot i el ràpid creixement del PIB" en els últims mesos. Així, en aquest sentit, va indicar que el dèficit havia baixat "només el 0,1% del PIB" durant el tercer trimestre del 2015, i que la despesa del govern espanyol havia crescut "més ràpidament en la segona meitat de l'any", amb "notables increments en el consum i en la inversió pública".

"No tenim cap preferència de govern, aquest no és el tema, tenim unes regles, unes previsions i estem obligats a advertir que la incertesa política afecta el comportament dels agents econòmics, ni més ni menys", va declarar el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, sobre les advertències polítiques de l'informe.