Ouarzazate, ciutat del sud del Marroc, és un dels indrets més assolellats del regne alauita, amb més de 3.000 hores de llum solar anuals. Des de dijous, aquest enclavament a tocar del desert del Sàhara, situat enmig de l'Atles i l'Anti-Atles, acull la planta termosolar més gran del món, la Noor I, una central monoturbina que ocupa una superfície de 480 hectàrees, segons dades aportades pel director de l'Agència Marroquina de l'Energia Solar (MASEN), Mustafa Bakuri.

Un complex energètic amb capacitat de 160 megawatts amb segell espanyol, ja que han participat en el projecte constructiu quatre empreses de l'Estat -Acciona, Sener, TSK i Aries-, que van obtenir el contracte d'enginyeria i construcció, valorat en 775 milions d'euros. El consorci empresarial, no obstant això, era encapçalat per una firma saudita, Acwa Power.

Uns 500 tècnics espanyols han pres part en la primera fase de construcció de Noor I, que s'ha fet seguint la tècnica de l'energia solar concentrada (CSP), que consisteix en miralls cilíndrics i parabòlics capaços d'emmagatzemar calor durant tres hores i de continuar produint energia. Aquest sistema, va explicar el director general de l'Oficina Nacional marroquina d'Electricitat i Aigua Potable, Ali Fasi Fihri, permet que la planta només consumeixi l'1% de les reserves de la presa de Mansur Dahbi, que proveeix tota la regió d'Ouarzazate. Noor I té capacitat per subministrar electricitat a 750.000 llars i donarà resposta a la creixent demanda nacional d'energia, que s'ha triplicat des de l'any 1999, segons Fasi Fihri. Marroc té sobre la taula un ambiciós pla d'energies renovables a través del qual aspira a proveir-se, el 2030, del 52% de l'energia. Perquè això sigui possible, el país haurà de desenvolupar d'ara fins llavors una capacitat addicional de 10.100 megawatts generats a partir de les renovables: energia solar (4.560 megawatts), eòlica (4.200) i hidroelèctrica (1.330).

La inauguració de Noor I va rebre tots els honors. Va ser-hi present el rei Mohamed VI, qui va prémer el botó que accionava el mecanisme que llançava el primer quilowatt al circuit elèctric nacional. Entre les autoritats internacionals convidades hi havia el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, i la titular d'Ecologia, Desenvolupament Sostenible i Energia francesa, Ségolène Royal.

Candidats predisposats

Les obres de construcció de la central Noor I, adjudicades el 2012, van començar el 2013. El projecte ha donat feina a 2.000 persones al llarg d'un període de 3 anys. El 85% de treballadors que hi han pres part eren marroquins.

D'altra banda, la cerimònia presidida per Mohamed VI va constituir, al mateix temps, el tret de sortida de les fases constructives Noor II i III, que tindran una potència de 200 i 150 megawatts, respectivament. Aquestes dues fases també funcionaran a partir del model termosolar, mentre que la fase Noor IV apostarà pel mode fotovoltaic. El govern marroquí no va estalviar esforços per donar a l'esdeveniment la dimensió necessària: així, els nombrosos convidats i periodistes que hi van ser presents van arribar fins a Ouarzazate en vols noliejats especialment per a l'ocasió. Un cop allà, enfilats en helicòpters, van gaudir de la perspectiva aèria de la central.