Unió Pagesos va advertir ahir en un comunicat que l'increment de la temperatura mitjana des del mes de novembre (0,5 °C més, seguint la tendència del 2015) ha provocat una sobresaturació de l'oferta de productes d'horta d'hivern disponibles en el mercat, en accelerar-se el conreu i solapar collites que habitualment estaven distribuïdes durant l'hivern.

Segons el sindicat agrari, la sobresaturació ha comportat una davallada del preu percebut pel pagès. Així, l'avançament de bona part de les collites al Baix Llobregat i al Maresme ha suposat que a Mercabarna productes que es pagaven entre 0,60 i 0,70 euros el quilo, ara no es venen a més de 0,30 euros. Verdures com el bròquil verd s'estan collint ara, quan normalment es collirien al mes d'abril. De fet, recorda el sindicat, el bròquil o la carxofa necessiten fred perquè tinguin un creixement lent per arribar a l'espessor òptima.

L'escarola és un conreu molt afectat, ja que les varietats que hi ha ara són d'hivern i creixen molt arran de terra, fet que ha provocat que es podreixin.

Les elevades temperatures també afecten especialment les exportacions, la saturació de producte del mercat europeu i la davallada del consum porta a una crisi de preus. De fet, molts productors estan llaurant camps sencers d'enciam o api davant la manca de sortida comercial.

Unió de Pagesos demana que s'activin totes les mesures de pertorbació de mercat que preveu l'Organització Comuna de Mercats (OCM) en els casos de crisis greus de preus. El sindicat també demana al Govern de la Generalitat la màxima celeritat en desplegar les previsions de la llei d'organitzacions interprofessionals agroalimentàries de Catalunya respecte a la regulació de les organitzacions de productors. Així mateix, Unió de Pagesos també demana que la pèrdua d'ingressos es reflecteixi en l'adequació de mòduls de l'IRPF de cara a la propera declaració de la renda.