El CTM inicia una prova pilot per produir energia a partir de sèrum làctic

16.02.2016 | 11:10

El centre tecnològic Eurecat-CTM acull una prova pilot per produir biogàs a les granges a partir del xerigot (sèrum làctic) i un estudi per regenerar aigua per al consum del ramat boví a partir d'aigua residual urbana, juntament amb Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
L'experiment s'inscriu dins el projecte europeu Demoware, que abasta múltiples activitats en quatre emplaçaments demostratius a Catalunya per explorar els reptes i les oportunitats de la reutilització de l'aigua dins el concepte de l'economia circular, en entorns urbans, industrials i agrícoles.
Segons va explicar ahir el centre tecnològic en un comunicat, dins de l'entorn rural, Eurecat-CTM, conjuntament amb l'empresa txeca ASIO i la Universitat suïssa FHNW, han construït una planta pilot que dóna tractament al xerigot, que és el residu obtingut en el procés d'elaboració de formatges i que conté més del 90% d'aigua en la seva composició. El CTM explica que, amb la finalitat de recuperar l'aigua i l'energia del sèrum làctic, aquest és tractat en un bioreactor anaerobi de membrana (AnMBR), que combina el tractament biològic del xerigot, la separació de l'aigua mitjançant les membranes i la generació de biogàs i, per tant, d'energia.
També en el context rural, Eurecat-CTM i l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries han dissenyat un sistema de tractament per tal de reutilitzar l'aigua residual urbana de la depuradora de Caldes de Montbui a les granges de boví. Aquest tractament inclou una filtració per membrana i un sistema de desinfecció posterior per radiació ultraviolada.
Aquesta prova pilot s'ha instal·lat en una granja de vedells situada a les instal·lacions que té l'IRTA al mateix municipi i l'aigua regenerada s'utilitza tant per a tasques de neteja com per a aigua de beguda dels animals.
A partir d'aquesta prova pilot es pretén demostrar que l'aigua residual regenerada té una qualitat adequada per al consum animal i que no suposa cap risc addicional per a la salut i el benestar dels animals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema