El judici als sindicalistes coneguts com els 8 d'Airbus per la seva actuació en la vaga general del 2010 contra la reforma laboral de Rodríguez Zapatero va quedar ahir vist per a sentència, després que la Fiscalia retirés ahir els càrrecs a dos dels acusats i rebaixés les penes a la resta.

En la quarta sessió del judici que se celebra a la Sala Penal número 1 de Getafe, es van presentar les conclusions finals de la Fiscalia i dels advocats defensors, després de les quals el magistrat Abel Téllez va indicar un termini de cinc dies per dictar la sentència. No haurà de fer-ho sobre dos dels acusats, Edgar Martín i Armando Barco, als quals el ministeri fiscal va retirar en la seva exposició tots els càrrecs dels quals se'ls acusa.

En les seves conclusions, la fiscal va reduir la petició de condemna per a la resta dels processats, que va passar dels vuit anys i tres mesos de presó inicials a quatre anys i sis mesos. Aquesta sol·licitud està dividida en dos anys de presó per un delicte contra el dret dels treballadors, un per atemptat i sis mesos per a cadascun dels tres delictes de lesions que ha mantingut la fiscal després del procés, ja que originalment n'hi havia un més, que ha reduït finalment al nivell de falta.

Per a aquesta decisió, la fiscal va acceptar com a atenuant el pagament d'indemnitzacions als agents, i el treballador agredit, si bé considera que els testimonis i proves presentats han provat que en aquella jornada de vaga a la fàbrica d'Airbus es van produir "fets constitutius de delicte".

En concret, la fiscal va fer especial referència a l'incompliment de l'article 315.3 del Codi Penal, que castiga els que "coaccionin altres persones a iniciar o continuar una vaga" i que ha dotat al procés d'una especial significació política. Precisament l'aplicació d'aquest article és considerada pels sindicats una amenaça al dret de vaga i fins i tot als "principis democràtics", i partits polítics com PSOE, Podem o Esquerra Unida han mostrat durant els últims dies en diferents fòrums la seva voluntat de derogar.

Segons la fiscal, en aquella vaga els acusats, que es trobaven concentrats a les portes de la fàbrica, van du a terme "tasques que sobrepassen els límits permesos en el dret de vaga" atès que la Llei "condemna els piquets violents" i considera que allí es va cometre una "coacció greu de la llibertat aliena". Va indicar que els policies que hi van actuar van identificar Enrique Gil, Raúl Fernández, Rodolfo Malo i Jerónimo Martín com a responsables d'agressions i insults, així com al qui va ser president del Comitè Interempreses d'Airbus, José Alcázar, si bé va reconèixer que aquest va mantenir "una actitud conciliadora". Sobre l'altre acusat, Tomás García, no es va pronunciar en cap moment, cosa que va destacar el seu advocat, que no va entendre que no fos exculpat, igual que Barco i Martín.