Els preus van baixar a Catalunya 1,7 punts el mes de gener en relació amb el desembre i van deixar una inflació anual plana del 0%, tres dècimes més baixa que el mes anterior, segons dades de l'Institut d'Estadística Espanyol (INE). Aquesta dada reflecteix que fa tres mesos que el país acumula una inflació plana o positiva -el mes de desembre la inflació va ser del 0,3% i el novembre del 0%. Per contra, al conjunt de l'Estat la inflació anual torna a ser negativa i se situa al -0,3%, tres dècimes per sota de la que es va registrar el mes de desembre, que va ser del 0%.

La raó que justifica la caiguda de tres dècimes de la inflació a Catalunya en relació al mes de desembre és el descens del preu de l'habitatge, que se situa al -4,8%, mentre que els dos últims mesos va ser del -1,6% i del -1,8%, respectivament. El descens de l'habitatge es deu, principalment, a la caiguda dels preus de l'electricitat, davant de la pujada que van registrar el gener del 2015.

En contraposició al descens del preu de l'electricitat, destaca l'augment d'un punt dels preus del transport -s'ha passat del -2,7% el mes de desembre al -1,7% aquest gener- i, segons informa l'INE, és degut, majoritàriament, als preus dels carburants i lubricants, que han baixat menys que el gener de l'any passat. Altres grups que també han influït en aquest sentit són els aliments, que s'han mantingut en una taxa positiva del 2,1%; les comunicacions, que han pujat vuit dècimes i se situen a l'1,2%; i els restaurants, que han pujat quatre dècimes.