Ni tan sols tots els cervells junts dels més grans distribuïdors d'or, refinadors i banquers d'inversió van poder imaginar el nivell fins al qual el metall preciós es dispararia aquest any.

Amb el que duem de 2016, els preus han superat les tres quartes parts dels pronòstics sobre el punt més alt que assoliria en una enquesta realitzada a mitjan gener per l'Associació del Mercat de l'Or de Londres, els membres de la qual operen en els principals mercats al comptat del metall. L'or ha superat qualsevol altra matèria primera aquest any, tant en la majoria dels mercats d'accions com en bons, després de caure durant tres anys consecutius.

Els inversors s'han bolcat al metall preciós en la recerca d'un refugi en moments en què els mercats mundials d'accions cauen i les expectatives d'increments de les taxes d'interès nord-americanes es frenen. L'or va pujar dijous al seu màxim en un any, a més de 1263 dòlars l'unça, i va superar el seu nivell més gran des de la crisi financera mundial del 2008. El mes passat els especuladors apostaven que els preus caurien, i bancs com Goldman Sachs Group Inc predeien que l'unça estaria al voltant dels 1.000 dòlars. Els preus divendres passat van baixar el 0,3 %, a 1.130 dòlars.

"He estat una megabaixista, però, per a mi, això és un canvi en la tendència", va dir dijous Georgette Boele, una estratega en ABN Amro Bank NV a Amsterdam. "Els nostres pronòstics estan en revisió". Boele, les previsions baixistes de la qual l'han col·locada entre els pronosticadors més exactes en els rànquings recopilats per Bloomberg, estava projectant una caiguda a 1.130 dòlars aquest mes fins demà.

El preu màxim

En l'enquesta de l'Associació del Mercat de l'Or de Londres del mes passat, només vuit dels 31 membres sondejats van considerar un preu màxim per aquest l'any per damunt els 1.250 dòlars. La mitjana estimada del pic d'aquest any era de 1.231 dòlars, mentre que el preu mitjà durant els dotze mesos es va estimar en 1.103 dòlars.

L'or s'ha apujat el 16 % aquest any, i ha superat tots els altres minerals en l'Índex de Matèries Primeres de Bloomberg, tant en els mercats mundials d'accions com en bons.

Christopher Cruden, que, com a màxim responsable executiu d'Insch Capital Management supervisa 350 milions de dòlars, va aprofitar l'avanç al seu favor. El seu fons es va disparar més del 18 % el gener i més del 15 % el febrer, en negociar amb or en lloc d'una gamma de divises. "Si no pots aconseguir una jugada com aquesta, has de buscar una altra feina", va dir Cruden.

Tot i que el metall no ofereix rendiments fora dels augments dels preus, és un negoci millor alguns deutes governamentals. L'or no es veu malament quan les taxes estan per sota zero a França, Alemanya, Japó i Suïssa, d'acord amb Bloomberg Intelligence.

BullionVault, un servei d'operacions en línia de Londres, va dir dijous que els seus usuaris havien comprat i venut més de 450 quilograms d'or durant la setmana de més activitat de la companyia des del juny del 2013.

"El nivell d'incertesa ha crescut, i això ha agafat per sorpresa molta gent", va dir Rene Hochreiter de Noah Capital Markets (Pty) Ltd, que va estar entre els pronosticadors més exactes el 2015 i havia estimat que els preus arribarien a un pic d'US 1.150 dòlars aquest any. "Ha trencat la tendència a la baixa, així que les coses podrien posar-se molt interessants d'ara endavant", va concloure.