Absolts tots els sindicalistes acusats pels incidents a Airbus en la vaga general del 2010

'Els vuit d'Airbus' recorden que encara falta resoldre 300 casos similars al seu
a tot l'estat

22.02.2016 | 07:42

Els sindicalistes coneguts com els vuit d'Airbus van quedar ahir absolts en el judici per la seva actuació en la vaga general del 2010, davant la inexistència de proves que acreditin la seva culpabilitat en els aldarulls que es van produir a la fàbrica d'avions de Getafe.
A Armando Barco i Edgar Martín, exculpats divendres passat per la fiscal del judici, es van unir ahir José Alcázar, Tomás García, Enrique Gil, Rodolfo Malo, Jerónimo Martín i Raúl Fernández a la sentència del jutge Abel Téllez. El titular de la Sala Penal número 1 de Getafe, Madrid, els va deixar lliures de càrrec per "aplicació del principi de presumpció d'innocència".
Tot i que la Fiscalia va reduir la seva petició de pena de vuit anys i tres mesos inicials a quatre anys i sis mesos per la comissió de delictes contra els drets dels treballadors, atemptat i lesions, el jutge indica que no hi ha proves que puguin demostrar la culpabilitat dels fins avui acusats.
Téllez sí que admet que "van quedar acreditats els fets que van motivar el procés", atès que "alguns treballadors concentrats a la porta van començar a entorpir l'accés a la factoria dirigint insults als treballadors que no volien secundar la vaga, interceptant vehicles i tirant petards sota els cotxes". Però no considera que amb això se'ls pugui condemnar, atès que ni els policies ni els testimonis els van reconèixer com a autors durant el judici i que "en altres proves practicades a algun dels acusats fins i tot se'ls atribueixen activitats mediadores d'apaivagament".
Amb tot, entre els sindicalistes absolts queda la sensació que encara resta pendent resoldre els casos dels tres-cents sindicalistes que es troben en processos similars al seu a tot Espanya i a la derogació de l'article 315.3 del Codi Penal. Aquest article -per l'incompliment del qual s'acusava els vuit d'Airbus d'un delicte contra el dret dels treballadors- castiga els que "coaccionin altres persones a iniciar o continuar una vaga". CCOO i UGT van manifestar que la sentència demostra que els sindicalistes eren innocents i "desmunta" l'intent de criminalitzar el dret de vaga.
Des de l'àmbit de la política, representants del PSOE, Podemos i IU van felicitar-se per la sentència, que encara pot ser recorreguda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Rosa Tous, nomenada presidenta de l'Associació per a la Defensa de la Marca

Rosa Tous, nomenada presidenta de l'Associació per a la Defensa de la Marca

La manresana presidirà una associació que engloba més de 60 companyies

La inversió estrangera a Catalunya baixa l'1,3%, més que la mitjana estatal

La inversió estrangera a Catalunya baixa l'1,3%, més que la mitjana estatal

La Generalitat treu importància a la davallada, i destaca que és el segon millor any de la sèrie...

Les exportacions el gener se situen en més de 5.300 milions, la xifra més gran en aquest mes des del 2000

Catalunya lidera les exportacions al conjunt de l'estat, i suposen prop del 25% del total

Enllaços recomanats: Premis cinema