Bankia tornarà a uns 200.000 petits inversors que van acudir a la sortida a la borsa el juliol del 2011 al voltant de 1.500 milions d'euros, en un procés presentat ahir, amb el qual espera donar per tancat l'allau de demandes judicials.

Després que el Tribunal Suprem avalés fa uns quants dies dues sentències que rebutjaven dos recursos de l'entitat, Bankia ha fet un pas per deixar enrere una etapa marcada per les demandes judicials de petits estalviadors que es van sentir enganyats per l'evolució en borsa de l'entitat després de la reformulació dels seus comptes el 2012. El sistema és "àgil i ràpid", va explicar el conseller delegat de Bankia, José Sevilla: amb una sol·licitud i quinze dies després de presentada, per la qual cosa s'ha obert un termini de tres mesos que comença avui, que permetrà que els estalviadors recuperin el 100% de la seva inversió més l'1% d'interès anual, sense cost addicional. A la iniciativa es podrien apuntar, segons Bankia, 200.000 petits inversors, que recuperarien al voltant de 1.500 milions d'euros.

La mesura va ser acollida amb satisfacció per la majoria de les associacions de consumidors, que en els últims anys han recomanat als seus associats i als accionistes que acudissin als tribunals per recuperar els diners. Entre elles destaca Adicae, l'associació més activa, que ha qualificat d'"històrica" la decisió de Bankia i ha anunciat que retirarà la demanda col·lectiva que va presentar dimarts a València, on té la seu Bankia.

I és que a la proposta de Bankia poden sumar-se tots els petits estalviadors que van comprar accions en la sortida a borsa, tant els que han reclamat per via judicial com els que no. N'estan exclosos, però, els grans inversors institucionals que van acudir a l'oferta perquè, tal com assenyalava el Tribunal Suprem, tenien més mitjans per conèixer la situació de l'entitat. Tampoc no podran acollir-se a aquesta mesura els que eren consellers i directius de Bankia en el moment de la sortida a borsa, va dir Sevilla, que es va mostrar convençut que l'equip anterior no sol·licitarà la devolució de les accions que va subscriure.