La bretxa salarial entre homes i dones es va situar a Catalunya en el 25,1% l'any 2013, 1,1 punt per damunt de la mitjana espanyola, segons va denunciar ahir UGT, que ha demanat una llei de transparència salarial per a les empreses amb l'objectiu de lluitar contra aquesta desigualtat.

Segons el sindicat, la incorporació al mercat laboral dels joves ja es produeix en desigualtat salarial, ja que les menors de 25 anys cobren el 25,5% menys que ells. Una de les raons d'aquesta diferència és que les joves estan ocupades en sectors i ocupacions típicament feminitzats, com els serveis més mal remunerats, ja que, en general, com més feminitzat està el sector, menor és la seva remuneració.

La taxa baixa al 14,6% en la generació següent, la dels 25 a 34 anys, però augmenta a partir dels 34 anys fins al 22,2%, coincidint amb l'edat reproductiva i necessitats de conciliació, i el sou de les dones s'estanca a partir d'aquest moment, mentre que el dels homes segueix augmentant.

Això fa que la bretxa pugi fins al 29,9% entre la població ocupada de 45 a 54 anys.

Segons el sindicat, l'edat reproductiva marca un punt d'inflexió en la vida laboral de les dones i tenir fills és un factor d'abandonament del mercat laboral en elles, mentre que ells augmenten la taxa d'ocupació.

Les taxes d'ocupació d'homes i dones sense fills se situa en el 74,4% per a ells i el 66,9% per a elles, mentre que quan tenen fills la taxa augmenta fins al 78,9% per als homes i baixa fins al 59,5% per a dones.