Les firmes automobilístiques han pujat les seves apostes i dediquen cada vegada més esforços a convertir els seus models en cotxes connectats, com és el cas de Ford, Seat, Nissan o Jaguar, que aprofiten el Mobile World Congress per exhibir les seves novetats i intentar avançar el futur.

Fa molt pocs anys era gairebé impossible veure un cotxe ocupant un espai al Mobile, però en aquesta edició ja s'ha fet evident l'estreta col·laboració que existeix entre la indústria de la mobilitat i la de l'automoció.

Un gegant de l'automoció com Ford ha mostrat a Barcelona el nou SUV Kuga, que incorpora Sync 3, un sistema de navegació per veu totalment interactiu, i va ser el seu president i CEO, Mark Fields, qui va acudir a la principal cita del sector de la telefonia mòbil per presentar aquest model per a Europa. El nou Kuga permet al conductor controlar els sistemes d'àudio, navegació i climatització i els telèfons connectats al sistema mitjançant comandaments de veu senzills, fins al punt que només necessita polsar un botó i dir "necessito un cafè, gasolina o aparcar" per trobar cafeteries, estacions de servei o aparcaments pròxims.

Seat ha aprofitat també el congrés per anunciar que reforça la seva aliança amb la tecnològica Samsung amb la presència de SAP per elaborar els seus projectes en l'àmbit de la connectivitat. L'ampliació de l'aliança permet sumar al projecte un soci expert en software per a empreses, xarxes de negoci i la Internet de les coses. Fins ara, els vehicles connectats de Seat permetien que el conductor veiés el contingut del telèfon intel·ligent a la pantalla del cotxe de manera segura, en donar-li accés a les aplicacions sense necessitat d'apartar la vista de la carretera. Al Mobile, la marca amb seu a Martorell exhibeix ara els seus nous projectes com el Digital Key (clau digital), que permet enviar a través del mòbil una còpia de la clau del cotxe perquè pugui ser utilitzada per una tercera persona, a més de fer possible l'obertura i el tancament a distància de portes o finestres, o activar remotament la climatització. Una altra de les novetats és una aplicació, SEAT Connect App, que permet al conductor reservar una plaça d'aparcament, guiar-lo fins a ella i pagar pel servei sense abandonar el vehicle.

Per la seva banda, Jaguar va presentar ahir el seu últim model, el SUV F-PACE, que disposa d'un sistema multimèdia d'infoentreteniment que permet el control mitjançant el telèfon mòbil del navegador, la calefacció o la música. A més, l'Activity Key és una polsera portable que permet obrir el vehicle mitjançant el simple gest d'acostar el canell a la J de Jaguar de la porta del darrere.

La companyia nipona Nissan és present també en el Mobile amb la seva nova versió del seu model elèctric Nissan Leaf que incorpora una ampliada plataforma tecnològica que permet controlar, des del mòbil, el nivell de les bateries i buscar el punt de càrrega més pròxim, a més d'incloure un localitzador del vehicle. La nova Nissan Connect EV app ja està equipada en els Nissan Leaf 30 kW que es fabriquen a la planta del Regne Unit i que són al mercat des d'aquest mes de febrer.

D'altra banda, l'anomenada Internet de les coses segueix evolucionant amb la premissa de facilitar la vida a les persones, com demostren les innovacions que multinacionals tecnològiques com Fujitsu, Ericsson, Sony o LG han portat al MWC. La joia de la corona de l'estand de Fujitsu és la seva habitació connectada, en la qual l'usuari pot crear escriptoris virtuals sobre una taula normal i corrent i moure fotos o documents a les parets, on ampliar-los o reduir-los, segons necessiti. També Ericsson aposta fort per aquesta tendència i presenta, per exemple, una parada d'autobús que, a més d'informar dels temps d'espera, disposa d'un sensor que capta els nivells de contaminació en l'aire, està connectada amb els serveis d'emergència i arriba a gravar en temps real en cas de ser necessari. Sony ha ensenyat a Barcelona un assistent personal amb el qual es pot controlar els dispositius de la llar, un auricular intel·ligent i una càmera ultracompacta automàtica amb lent esfèrica que permet emetre vídeos en Streaming i detecta veu i rostres per saber on ha d'enfocar.