La demanda interna, especialment el consum privat i la inversió, va ser el motor de creixement el 2015, any en el qual el PIB va avançar el 3,2%, la taxa més elevada des del 2007. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va confirmar ahir aquesta dada, així com el 0,8% de creixement en el quart trimestre respecte a l'anterior.

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, considera que aquestes xifres mostren que es comença a veure un canvi en el patró de comportament de l'economia, que ha aconseguit "generar ocupació" i "tenir un dinamisme important". De Guindos remarca que l'economia espanyola ha crescut més del doble del que ho va fer l'europea i apunta que la situació d'Espanya s'ha vist enfortida per factors molt importants com l'exportació i la inversió, "el que és una indicació clara que l'espanyola és una economia competitiva".

Dins la demanda interna (que va tenir una contribució de 4,1 punts al creixement anual del PIB trimestral), va destacar el creixement anual del 3,5% en la despesa en consum final de les llars (enfront del 3,6% en el tercer trimestre) i l'increment del 6,4% de la formació bruta de capital fix (6,7% els tres mesos precedents). La despesa en consum final de les administracions públiques va presentar una variació anual del 3,7%, set dècimes superior a la del trimestre precedent. La inversió en construcció va disminuir sis dècimes la seva taxa anual, i es va situar en el 4,6%, a conseqüència del comportament agregat de la inversió en habitatge i de la inversió en enginyeria civil i altres construccions.