El Berguedà posa en marxa una plataforma virtual que agilitza la tramitació dels Leader

El projecte pioner beneficiarà el ciutadà i també l'Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

07.03.2016 | 07:41
L´Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha signat un acord amb el BBVA

L'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha posat en marxa una pionera plataforma virtual que té l'objectiu d'agilitzar la tramitació dels ajuts Leader. Inforber és l'empresa que ha creat el nou sistema, i el seu propietari, Pere Ballarà, ha explicat que la plataforma serà beneficiosa tant per al ciutadà, que podrà presentar els documents de manera telemàtica, com per a l'associació, perquè tindrà accés a tots els expedients de manera immediata i a temps real. Se-gons Ballarà, el nou sistema millorarà l'eficiència i la productivitat. Ballàrà ha destacat que la innovadora iniciativa ja ha despertat l'interès d'altres associacions i administracions no només de Catalunya, sinó d'arreu de l'estat espanyol.
L'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha fet un pas cap a l'anomenat món del Big Data. Com a primera mesura s'ha posat en marxa una pionera plataforma virtual que ajudarà tant l'administració com els usuaris a ser més àgils en el moment de tramitar els ajuts Leader als territoris que gestionen.
La majoria de municipis són del Berguedà, però també n'hi ha del Lluçanès, el Moianès, el Bages i Osona. Els ajuts Leader són una iniciativa europea destinada a fomentar l'activitat econòmica i la creació d'ocupació en el món rural.
El president de l'Associació, Toni Clement, ha explicat que la plataforma ja està en marxa i de moment hi ha tres usuaris registrats que estan tramitant en línia la seva documentació per accedir als ajuts.
L'objectiu de l'associació és que aquesta nova eina passi a ser el sistema bàsic de treball i que a partir d'aquesta primera convocatòria dels ajuts, que acaba el 21 de març, tots els usuaris es vagin incorporant i familiaritzant amb el nou model.
El propietari d'Inforber, Pere Ballarà, ha explicat que amb la nova plataforma s'assegura un augment de la transparència i també una reducció de despeses, cosa que provoca, a més, que tot el procediment sigui més eficient i productiu.
La plataforma ha costat 18.000 euros i s'ha finançat amb capital provinent del departament d'Agricultura.

Conveni amb el BBVA
El president de l'associació, Toni Clement, va assenyalar durant la presentació del projecte que un dels punts que més preocupava l'associació per poder fer arribar a tothom els ajuts Leader era l'accés al finançament de les empreses. En altres convocatòries s'havien trobat que alguns projectes no s'havien pogut dur a terme per falta de finançament i, al final, les iniciatives no havien pogut arribar a tenir èxit. Per evitar casos com aquests, l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha signat un conveni amb el BBVA que permetrà posar a disposició de les empreses solucions financeres que s'adeqüin a la naturalesa dels diferents negocis i projectes empresarials.
En aquest sentit, i a grans trets, el BBVA ofereix "anticipació a la subvenció" i facilitarà el finançament de les inversions a realitzar, un préstec de fins al 80% de l'import de la subvenció aprovada o l'aval en operacions on la subvenció sigui superior a 50.000 euros.

Convocatòria 2016
La dotació pressupostària que s'ha assignat per a la convocatòria del 2016 als ajuts Leader és de 675.275,11 euros i el termini per a la presentació de sol·licituds acaba el proper 21 de març. El gerent de l'associació, Eduard Barcons, explica que en aquesta edició s'ha obert el ventall de persones jurídiques que es poden acollir als ajuts que fins ara anaven destinats a microempreses. Així, enguany també hi podran accedir petites i mitjanes empreses. Altres beneficiaris dels ajuts Leader poden ser les cooperatives, associacions, fundacions o bé les entitats públiques.
Els ajuts van destinats a empreses, organitzacions i emprenedors que vulguin crear, millorar o ampliar les seves companyies, ja siguin empreses agroalimentàries, no agroalimentàries, d'oci, d'activitats turístiques i organismes públics que busquin millorar el patrimoni rural, d'infraestructures públiques per la mitigació i adaptació al canvi climàtic i infraestructures que generin activitat econòmica i ocupació. Barcons assenyala que l'objectiu de l'associació és generar un teixit empresarial "competitiu, especialitzat i de qualitat". El gerent ha apuntat que l'entrada en funcionament de la nova plataforma, les millores en l'accés al finançament i l'obertura dels ajuts cap a nous perfils d'empreses farà créixer el nombre de demandants. Per a la convocatòria del 2016 se'n preveien uns 30, però en podrien ser més.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema