L´atur femení torna a agafar embranzida amb la recuperació del sector industrial

El percentatge d'aturades respecte del total ja supera el 57% al Berguedà i al Moianès, i al Bages és del 52,7%

11.03.2016 | 07:49

El nombre de dones aturades registrades a l'atur està tornant a créixer tant al conjunt del país com a la Catalunya Central, i ja se situa a prop del 58% del total en comarques com el Moianès (57,7%) i l'Anoia (57,42%). Segons les darreres dades facilitades per la Diputació de Barcelona, corresponents al mes de febrer passat, el percentatge de dones sense feina al Berguedà respecte del conjunt de persones aturades a la comarca és del 54,4%, i del 52,76% al Bages. Només al Solsonès hi ha més homes aturats que dones, ja que aquestes suposen el 48,4% del total (amb dades de l'Idescat, corresponents, en aquest cas, a la mitjana del 2015).

Les últimes dades d'atur consoliden, doncs, una tendència iniciada en els últims gairebé tres anys (en el cas de l'Anoia i el Bages; anterior, en el cas del Berguedà) d'increment continuat de l'atur femení respecte del total comarcal. Abans de la crisi, l'atur femení se situava per sobre del 60% en totes les comarques del territori central, i arribava a més del 68% en el cas del Berguedà. Amb l'arribada del tsunami laboral, que va afectar majoritàriament la construcció i la indústria, sectors amb majoria de presència d'homes, el percentatge d'aturats respecte d'aturades es va anar equiparant, i a la majoria de comarques el nombre d'homes a l'atur va tendir a ser, a partir del 2009, superior al de dones, més habituals en llocs de treball del sector serveis. Amb excepcions, com la de l'Anoia, on la presència molt majoritària de les dones a la indústria tèxtil, la més castigada al territori per la crisi, ha mantingut durant tots aquests anys percentatges de dones superiors al d'homes a l'atur.

Des de la primavera del 2013, en el cas del Bages (del 2012, en el del Berguedà), el percentatge de dones a l'atur respecte del total va tornar a remuntar. Els sindicats apunten a la cadenciosa recuperació del sector industrial com el factor que està tornant a desequilibrar la balança de l'atur per sexes.

Les dones, a més, assumeixen un altre condicionament que agreuja la situació del col·lectiu: la precarització. Lluís-Vidal Sixto, secretari d'acció sindical del Bages-Berguedà de CCOO, apunta que "hi ha un diferencial molt fort respecte dels homes en jornades reduïdes i hiperreduïdes, que es donen en sectors molt feminitzats com l'hostaleria o l'atenció domiciliària". "La crisi", diu Sixto, "va destruir més ocupació industrial, majoritàriament masculina. Ara, la indústria recupera llocs de treball. Quant a les dones, hi ha propensió a contractar-les per menys hores i amb menys salari".

Francesc Rica, secretari de la UGT a l'Anoia, Alt Penedès i Garraf, denuncia la situació de les dones del tèxtil: "grans, amb poca formació i molt especialitzades. Tenen difícil reinserir-se al mercat laboral, i l'administració no ha fet cap pla específic".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L'exterior de l'institut de Sant Fruitós de Bages.
L´IES Gerbert d´Aurillac es postula per acollir el nou grau de FP dual tèxtil

L´IES Gerbert d´Aurillac es postula per acollir el nou grau de FP dual tèxtil

Manresa no troba lloc en uns instituts «saturats» ni tampoc un espai ja condicionat al Barri Antic

L´Audiència avala enviar a judici Todó i onze consellers de la Catalunya Central pel cas CX

L´Audiència avala enviar a judici Todó i onze consellers de la Catalunya Central pel cas CX

Els acusats hauran de respondre per un suposat delicte d´administració deslleial pels increments...

Tous adquireix una parcel·la del Parc Central per ampliar les seves instal·lacions

Tous adquireix una parcel·la del Parc Central per ampliar les seves instal·lacions

La joieria compra per 700.000 euros els terrenys adjacents a la seva seu central, de 9.600 metres...

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

L'empresa de recursos humans Randstad espera que es creïn llocs de treball en promocions, comerç i...

Enllaços recomanats: Premis cinema