La Comissió Europea (CE) va determinar ahir que Espanya experimenta desequilibris macroeconòmics, sobretot per l'elevat deute extern i intern tant privat com públic, i l'alt atur. L'Executiu comunitari enviarà a més una carta amb les "recomanacions fiscals autònomes" al govern espanyol en funcions, "amb vista a la correcció primerenca" del desviament del dèficit, si bé la decisió la farà pública avui perquè la CE ha volgut avisar abans el país.

Aquestes recomanacions serveixen d'"alerta" i poden enviar-se en qualsevol moment a un país que està al braç correctiu del procediment per dèficit excessiu si la CE veu riscos que no es corregeixi el desviament i s'incompleixi l'objectiu de dèficit marcat. L'Executiu comunitari considera que Espanya va incomplir l'objectiu el 2015 (4,2% del PIB) i que tampoc arribarà a una correcció "a temps" i "duradora el 2016 mentre no faci l'esforç fiscal recomanat" per arribar al 2,8% del PIB, va assenyalar ahir en el seu informe sobre els desequilibris macroeconòmics.

La Comissió Europea destaca que Espanya ha pres mesures en el sector financer, els marcs d'insolvència corporatius i personals i la protecció de l'ocupació, però considera una necessitat que es prenguin més mesures pel que fa al procés de fixació de salaris, la innovació i capacitació i el compliment del Pacte d'Estabilitat i Creixement sobre els límits de dèficit i deute.