El 42 Congrés Confederal d'UGT, que s'inaugura avui a Madrid amb el lema "La Unió en peu", completarà el canvi integral de la seva estructura amb un aprimament de les federacions, que passaran de 6 a 3, i donarà el relleu a l'actual secretari general, Cándido Méndez, després de 22 anys.

Fins dissabte, els 601 delegats de federacions i unions estatals i d'unions de comunitat autònoma, que representen 928.846 afiliats, debatran 2.536 esmenes als documents base que s'estudiaran entre dijous i divendres a les comissions de treball. Del 42 congrés en sortirà també un programa d'acció sindical centrat en el foment de l'ocupació de qualitat, l'eliminació de les desigualtats i la recuperació dels drets laborals. Com a colofó s'elegirà el nou secretari general, càrrec al qual concorren tres candidats per primera vegada en la història d'UGT.

A liderar el sindicat hi aspiren el secretari general d'UGT Catalunya, Josep Maria Álvarez, el secretari de Serveis per a la Mobilitat i el Consum, Miguel Ángel Cilleros, i el secretari general de Canàries, Gustavo Santana.

Fins divendres al vespre, els candidats hauran de presentar els avals exigits d'almenys el 25% dels 601 delegats, amb el dubte de si el candidat canari aconseguirà salvar aquest requisit per seguir en la pugna pel lideratge de la organització. De moment, Álvarez és l'únic que ha escenificat davant els mitjans els seus suports i ha garantit tenir el suport del 50% dels delegats. Les dues federacions sectorials més grans (Serveis Públics amb 89 delegats i Metall, Construcció i Afins amb 71) han expressat el seu suport explícit a la candidatura d'Álvarez, així com la delegació andalusa (39 membres), la més nombrosa de totes les unions territorials.

Mentrestant, Cilleros, considerat internament el candidat de Méndez, ha assegurat que té suports en totes les federacions però especialment en la que ell dirigeix (Serveis per a la Mobilitat i Consum), mentre que l'aspirant canari ha admès no tenir suport en les grans estructures, però sí el favor de les bases i de molts delegats que podrien saltar-se la disciplina de vot.