Els preus han baixat a Catalunya tres dècimes el mes de febrer amb relació al gener i han deixat una inflació anual del -0,5%, cinc dècimes per sota del mes anterior, segons les dades que publica aquest divendres l'Institut d'Estadística espanyol (INE).

El principal factor que explica la baixada de l'IPC al febrer és la caiguda mensual de sis dècimes dels preus del transport (fins al -4,5% anual), especialment de l'apartat dels carburants. El capítol d'habitatge també ha experimentat una caiguda mensual de l'1,4% i deixa una inflació anual del -5,1%, mentre que els aliments i begudes no alcohòliques cauen quatre dècimes fins a l'1,3% anual.

Al conjunt de l'Estat, els preus han baixat al febrer quatre dècimes en relació al gener i la taxa anual de l'índex de preus de consum (IPC) s'ha situat en el -0,8%.

El pes del transport

A nivell espanyol, el grup amb més influència en el descens de preus ha estat el transport, que disminueix la seva taxa gairebé tres punts fins al -4,7% a causa, majoritàriament, al fet que aquest mes els preus dels carburants i lubricants han baixat mentre que al febrer de 2015 van pujar. També els aliments i begudes no alcohòliques, amb una variació del 1,3%, vuit dècimes menys que el mes anterior.

Destaca en aquesta evolució la pujada dels preus dels llegums i hortalisses fresques, menor que la de l'any passat, i també la baixada dels preus del peix fresc i les fruites fresques, majors que les registrades el 2015.

Tot i la baixada de la taxa anual de l'IPC general, cal destacar la pujada de la taxa del grup de les comunicacions, amb una variació que se situa en el 2,7%, un punt i mig per sobre de la del mes anterior, a conseqüència de l'augment dels preus dels serveis telefònics, davant de l'estabilitat reflectida al febrer de l'any passat. La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima fins al 1,0%, i se situa gairebé dos punts per sobre de la de l'IPC general.

Un IPC positiu?

El secretari d'Estat d'Economia en funcions, Íñigo Fernández de Mesa, va dir ahir que preveu que l'IPC "es torni positiu en algun moment de l'any" i que l'escenari actual de creixement "robust" de l'economia espanyola és compatible amb la moderació dels preus.

En roda de premsa, Fernández de Mesa va posar l'accent en què la caiguda del 0,8% d'aquest indicador el febrer no reflecteix un descens del consum o una situació de deflació, com creu que prova el fet que la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni energia) hagi pujat una dècima, fins a l'1%.

Segons va dir, la inflació subjacent està prolongant "la suau tendència a l'alça" que va mostrar en 2015, a causa de la bona marxa de l'economia i la demanda interna.