Els orígens de l'actual Cafès del Bages es remunten a l'entorn de l'any 1940, quan Joan Serra Devant va iniciar la seva activitat empresarial. Procedent de Rajadell, es va instal·lar al carrer Magnet de Manresa. La seva activitat inicial no estava centrada en el món del cafè, sinó que es dedicava a la producció de dolços com els confits. Va ser amb el pas del temps que va agafar la representació de diferents marques, com Tulipán i Trinaranjus, fins que va agafar la d'una marca de cafè i es va introduir en aquest sector, que és en el que l'empresa es dedica ara de forma exclusiva.

El fill de Joan Serra, que des del 1975 i fins fa dos anys ha estat al capdavant de l'empresa -ha passat el relleu al seu fill Èric-, recorda que era un temps en el qual els professionals de l'hostaleria de Manresa es torraven el cafè al carrer. El seu pare va començar a fer-ho en un cinquè pis del carrer Magnet, i després comercialitzava el cafè, ja torrat, al sector de la restauració de Manresa i comarca. En aquest sentit, recorda que "encara conservem molt dels clients de quan el meu pare va començar", tot i l'evolució que ha fet durant tots aquests anys el sector del cafè.

Precisament, Serra explica que, durant gairebé tots els anys del franquisme, el cafè era un producte "escàs i controlat per la dictadura", fet que en dificultava notablement la importació. A més a més, estava limitat a molts pocs tipus de cafè. Però les coses, diu, van canviar amb el final de la dictadura i amb la liberalització de la importació d'aquest producte, fins arribar al moment actual, amb una gran varietat de cafès al mercat.