Les multinacionals Apple, Google, IKEA i McDonalds van defensar ahir que compleixen les legislacions tributàries a Europa i van assegurar que "no eludeixen impostos", ja que són els governs els que elaboren les lleis i inclouen o no incentius i avantatges fiscals que poden beneficiar-los.

Diverses multinacionals com Amazon, Fiat i Starbucks, a més de les quatre esmentades, han estat criticades per minimitzar el pagament d'impostos a través d'oficines a països europeus en els que gaudeixen de millor tracte fiscal, com Luxemburg, Irlanda o Holanda.

La vicepresidenta per a les Operacions Europees d'Apple, Cathy Kearney, va recalcar davant la comissió especial de l'Eurocambra sobre resolucions tributàries i reformes fiscals que l'empresa "paga els impostos on opera concordant amb la llei".

Apple, que té la seva seu a Europa a la ciutat irlandesa de Cork, és objecte d'investigació per part de la CE, que sospita que Irlanda li atorga avantatges fiscals il·legals. "A Europa els nostres impostos reflecteixen les nostres operacions en adquisicions, distribucions i vendes. En paguem la major part als EUA", va recalcar Kearney. "No eludim impostos a Europa", va insistir l'executiva, que també va assenyalar que "(a Apple) no hem evitat cap impost".

El responsable de la política econòmica de Google a Europa i altres parts del món, Adam Cohen, va afirmar que la companyia dóna suport a una estratègia multilateral en el si de l'OCDE, el G-20 i la UE, però va demanar evitar canvis legals sense ordre, perquè podria crear "incertesa, elevar els riscos de doble imposició i les disputes prolongades entre jurisdiccions".

La vicepresidenta per Impostos de Societats de McDonalds, Irene Yates, també va emfasitzar en què la cadena de menjar ràpid "compleix les lleis aplicables" i paga "a temps i la suma a causa de tots els impostos que deu en cada país en què opera", mentre que el conseller delegat d'Inter IKEA Group, va insistir que "les lleis i les regulacions les desenvolupen els legisladors. Nosaltres com a empresa complim".