El Berguedà té una taxa d'atur registrat del 14%, segons les dades del febrer de l'Agència de Desenvolupament comarcal. Per reduir aquesta xifra, el coordinador de les polítiques d'ocupació a Catalunya, el secretari general del departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta, no disposa de cap "fórmula màgica", però assegura que el reconeixement de les "potencialitats del territori" i el disseny d'estratègies per explotar-les són les claus per crear ocupació.

Ginesta, que va fer una conferència ahir a la tarda a la seu de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), va explicar a aquest diari que, en els darrers anys, la Generalitat ha canviat la manera de concebre el territori. "Abans, els tècnics del Govern feien una planificació de país que s'aplicava directament a les comarques i als municipis. Ben al contrari, el model que impulsem actualment va de baix a dalt: ara són els actors econòmics, socials i institucionals de cada territori els que contribueixen a definir les polítiques d'ocupació", va apuntar Ginesta.

Segons el número dos de la conselleria de Treball, el Berguedà té prou recursos per crear ocupació de qualitat. En aquest sentit, va argumentar que la comarca hauria de reforçar sectors consolidats, com ara "l'agricultura i la ramaderia", i aprofitar la capacitat d'atracció de l'entorn natural per generar més ofertes en l'àmbit del turisme. Pel que fa a aquesta darrera proposta, Ginesta va destacar que les pernoctacions en cases de turisme rural i càmpings del Berguedà van augmentar "considerablement" el 2015 respecte dels anys anteriors.