El Banc Central Europeu (BCE) considera que la inversió pública respecte al producte interior brut (PIB) està a mínims a Europa, i suggereix a alguns països d'estimular-la tenint en compte els baixos tipus d'interès, però seleccionant acuradament els projectes d'inversió.

El BCE, en un article del seu nou butlletí econòmic, diu que "la inversió pública a Europa ha caigut en els últims anys, cosa que ha portat al fet que es demani estimular la inversió pública en l'actual entorn de baixos tipus d'interès". "Des de la crisi, la inversió pública ha caigut en una sèrie de països europeus, particularment aquells que van estar pressionats pels mercats", segons els autors de l'estudi Marien Ferdinandusse, Alessandro Giovannini i Ígor Vetlov. Els països europeus en què més ha caigut la inversió pública en relació amb el PIB són: Croàcia, Portugal, Grècia, Espanya, Xipre i Irlanda, països amb necessitats notables de consolidació fiscal i penalitzats pel mercat.

A Bèlgica, Alemanya i Àustria, que tenien nivells relativament baixos d'inversió pública abans de la crisi-, aquest indicador no ha caigut ni tampoc s'ha incrementat.

Finalment, la inversió pública ha augmentat en alguns països de l'Est de la Unió Europea (UE) que es van beneficiar dels fons de cohesió per integrar-se, com Letònia, Polònia, Romania i Bulgària.

Si es mantenen els baixos nivells d'inversió pública durant un període de temps prolongat, poden produir un deteriorament del capital públic i disminuir la producció a llarg termini, adverteix el BCE. Un increment de la inversió pública, finançada amb deute, té efectes positius en la demanda amb poc efecte en la taxa d'endeutament si els projectes d'inversió són seleccionats amb cura, segons els autors, que van usar models de simulació per als seus càlculs. Consideren que estimular la inversió pública, que inclou la despesa en equipament militar, és una forma d'incrementar la demanda a curt termini i incrementar la producció potencial.

El BCE no oblida que les posicions fiscals de molts països de la UE continuen sent precàries, i que el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC) exigeix una consolidació fiscal més gran en molts d'ells.

Nou estats de la UE (Bulgària, Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Luxemburg, Polònia, Eslovàquia i Regne Unit) han garantit uns 43.000 milions d'euros per cofinançar projectes del Fons Europeu d'Inversió Estratègica per mobilitzar inversió privada, però cap ha contribuït directament al capital del fons.