Hi ha 4.152.986 aturats a l'estat. La recerca de feina es converteix en una ocupació en si mateixa i qualsevol oferta de treball mereix, com a mínim, un minut d'atenció.

Portals en línia d'ocupació, aplicacions mòbils, empreses de treball temporal són els llocs per buscar feina que ens permeten filtrar segons les nostres preferències i necessitats.

Internet s'ha convertit en una font indispensable per a aquest fi però cal anar amb compte perquè, en l'actualitat, són molts els que intenten aprofitar-se i guanyar diners a costa de la recerca de feina dels aturats.

Per això, és fonamental saber diferenciar quines són les ofertes de feina legítimes i quines no ho són. Sous desorbitats amb horaris molt flexibles, sol·licitud prèvia de diners, correus sospitosos o petició de dades bancàries abans de realitzar una entrevista són només alguns dels indicadors que aquesta plaça pot ser un engany.

A més d'aquestes nocions bàsiques que gairebé tots coneixem, Universia ens ofereix una sèrie de característiques que cal tenir en compte a l'hora d'identificar ofertes falses de treball:

1. Pagar per treballar a l'estranger

Has sentit a parlar d'abonar una taxa a l'empresa intermediària per aconseguir una feina a l'estranger?

Hi ha companyies que, de manera legítima, cobren els serveis d'intermediació que ofereixen al ajudar-nos a buscar una feina en qualsevol altre país. Però aquest nínxol de mercat en línia està ple de defraudadors.

Amb anuncis persuasius i un sistema de cobrament que no deixa rastre, aquests falsos operadors pretenen enganyar als que decideixen buscar-se la vida sortint del país cobrant taxes per la recerca de feina i per l'allotjament a l'estranger.

Per evitar estafes i comprovar que l'empresa realitza bones pràctiques, és aconsellable buscar a la xarxa opinions d'usuaris que ja hagin tingut alguna experiència amb ells i comprovar que tot ha funcionat correctament.

2. Falses despeses administratives

Aquestes ofertes solen arribar a través d'un correu electrònic que acaba emmagatzemant-se en la carpeta de 'No Desitjat' o 'Spam'. En respondre i interessant-nos per l'ocupació comença el frau. Rebrem una contestació en la qual ens sol·licitaran un dipòsit de diners per a despeses administratives que en realitat no existeixen, i l'única finalitat és robar els diners.

3. Ofertes que sol·liciten dades personals

Un altre tipus d'estafa més difícil de detectar és el de la informació. Hi ha ofertes que, sense raó aparent, ens demanen dades personals amb l'única finalitat d'engrossir les seves bases de dades per, més tard, vendre-les a tercers dedicats a realitzar enviaments massius de publicitat.

4. Enquestes per guanyar diners

Aquest tipus d'estafa es presenta com una manera fàcil de fer-se amb un ingrés extra. Consisteix a contestar qüestionaris de manera diària. Però per accedir a aquests formularis, cal pagar una xifra inicial de la qual mai se'n tornarà a saber res.

5. Ofertes que t'obliguen a fer trucades amb cost addicional

El modus operandi és senzill. Es rep un correu amb una oferta d'ocupació en el qual se't indica un telèfon per trucar i demanar més informació sobre el projecte. El problema sorgeix quan t'adones que el nombre indicat remet a un telèfon amb tarifa de trucada addicional. És important que recordis que si un empresari està interessat en el teu currículum, ell mateix et dirà.

6. Negocis piramidals

Una altra estafa clàssica és la dels negocis piramidals. Es tracta d'aquells projectes en què el treballador ha de realitzar una inversió gran en els productes que després haurà de vendre.

Els estafadors et vendran aquest negoci com una gran oportunitat de guanyar diners, però vés amb compte, lamentablement això no és cert.