El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu tracta de reactivar el cas Bankia per les suposades irregularitats en la sortida a borsa de l'entitat el 2011, a l'espera que els pèrits donin la seva última opinió, de la qual depèn l'obertura del judici oral.

La instrucció del procés penal contra l'excúpula de Bankia està aturada des de final del 2015, quan Andreu va sol·licitar als dos pèrits que van detectar "errors comptables" al debut borsari una "ampliació, modificació, aclariment o correcció" de les conclusions, després de conèixer els informes d'altres experts. Quatre mesos després de la petició, els inspectors Víctor Sánchez i Antonio Busquets continuen sense remetre a l'Audiència el veredicte, després que el 2014 el seu informe revolucionés el cas quan van sostenir que els comptes previs al salt al parquet de Bankia no en reflectien la imatge fidel, error que Deloitte, com a auditora del grup, hauria d'haver detectat. A més, concloïen que les inexactituds afectaven la comptabilitat del 2011 perquè es repetien tant als comptes formulats per l'expresident de Bankia Rodrigo Rato com en les del seu successor José Ignacio Goirigolzarri.

Precisament, la setmana passada, l'actual president va recordar a la junta d'accionistes que el Banc d'Espanya, la CNMV i l'auditor extern havien defensat davant Andreu la regularitat d'un procés "en què van intervenir 7 supervisors, quatre bancs d'inversió i quatre firmes d'auditoria". Goirigolzarri va justificar així el paper de l'entitat en l'OPS, "una de les operacions mercantils més regulades i reglamentades", tal com ho testifiquen les contrapericials aportades per alguns dels 33 encausats, entre els quals hi ha Rato i el seu exvicepresident, José Luis Olivas.

Unes proves que defensen els comptes del debut a borsa de Bankia, com van assenyalar a Andreu els tres catedràtics de la Universitat Carlos III contractats per Rato, o informes duts a terme a instàncies de l'entitat per altres experts, entre els quals, assessors del BCE i l'exinspector del Banc d'Espanya Rubén Manso.

Ateses les contradiccions en els peritatges presentats fins al moment, Andreu va sol·licitar al Banc d'Espanya tots els documents tècnics usats per elaborar l'informe amb el qual Manso desmuntava la versió dels seus dos companys a la institució, Sánchez i Busquets. Al marge del procés obert a l'Audiència Nacional, hi ha un informe enviat pel Banc d'Espanya a un jutjat de Navalcarnero en el marc d'una denúncia civil contra Bankia, en què l'organisme supervisor aclaria diversos punts de la comptabilitat a partir d'un context macroeconòmic deteriorat, després d'una segona recessió "totalment imprevista".

Segons el Banc d'Espanya, tot això va suposar "importantíssimes dificultats de finançament majorista per a la banca i la seva translació al finançament de l'activitat real", de manera que, segons la normativa comptable vigent, quedarien confirmats els canvis en les valoracions dels comptes de Bankia del 2011.

Una legalitat que ja va ser resolta pel FROB el 2015 amb la "garantia" del Banc d'Espanya i de la CNMV, que, sense avalar explícitament la gestió de Rato, van discrepar de les conclusions de Sánchez i Busquets, incloses les referents a l'ús de les provisions genèriques.