Un informe de Randstad destaca que el 2025 el sector industrial a Espanya necessitarà cobrir 3,5 milions de llocs especialitzats. Del total, tres milions corresponen a llocs de reemplaçament, és a dir, per substituir professionals que acaben la carrera laboral, i mig milió a noves oportunitats laborals, derivades de l'avanç de les noves tecnologies. Durant la propera dècada, els nous llocs de treball que es generaran en el sector industrial variaran respecte als que s'ofereixen actualment. En el cas d'Espanya, les oportunitats laborals que es generaran se centraran en perfils amb formació acadèmica mitjana i elevada. De fet, l'únic col·lectiu que tindrà dificultats per accedir al mercat laboral en aquest sector serà el dels professionals amb menor nivell acadèmic.

Criden l'atenció, les diferències que revela l'informe entre Espanya i Europa en el sector de la indústria. Les oportunitats laborals dels professionals amb menor nivell formatiu descendiran de manera generalitzada, si bé la caiguda serà més pronunciada a Europa que a Espanya. En l'àmbit europeu, la tendència assenyala que les oportunitats en el mercat laboral d'aquests professionals cauran més de set punts percentuals durant la pròxima dècada, fins al 2025, quan tot just el 14% dels treballadors del sector industrial tindrà educació primària com a formació màxima. En el cas d'Espanya, també baixarà el pes d'aquests treballadors, tot i que menys (dos punts percentuals), fins a situar-se en el 31,8%.

L'anàlisi de Randstad emfatitza, a més, que l'actual mercat de treball es troba molt polaritzat. A Espanya, el 41,7% dels empleats d'aquest sector ostenta educació universitària i el 34,4%, educació primària. Entre tots dos col·lectius representen tres de cada quatre llocs de treball. En comparació amb la mitjana europea, Espanya mostra més presència d'aquests grups de professionals, concretament 8 i 16 punts percentuals, respectivament. Pel que fa als professionals amb formació secundària, en el cas d'Espanya suposen el 23,9%, mentre que Europa duplica aquesta taxa amb el 48,4%.

Existeixen, doncs, evidents diferències formatives entre els professionals espanyols i els de la resta d'Europa en el sector industrial. Això provocarà, a mitjà i a llarg termini, una bretxa entre les necessitats de les empreses i l'oferta de professionals existents en el mercat laboral. El camí cap a un mercat laboral cada vegada més homogeni entre els països que formen la Unió Europea genera una manca d'adequació de les competències dels professionals espanyols a l'hora de sortir a l'estranger a treballar, però també suposa un problema per a les empreses que no troben en el mercat laboral estatal empleats que satisfacin les seves necessitats.

Les noves oportunitats d'ocupació que es generaran en la indústria se centraran, principalment, en perfils elevats i de professionals STEM (acrònim de Science, Technology, Engineering & Mathematics), i actualment el mercat no està preparat per satisfer-les. A més de la manca d'adequació entre l'oferta i la demanda de perfils professionals, les empreses també poden tenir problemes per atreure el talent pel poc atractiu de les ofertes, així com per la falta de compromís empresarial amb el desenvolupament del talent.