César Alierta abandonarà la presidència de Telefónica després de gairebé 16 anys al capdavant d'una de les principals operadores de telecomunicacions del món, que deixa en mans de José María Álvarez-Pallete, ara conseller delegat i que sonava com a successor des de fa anys.

És previst que el nomenament d'Álvarez-Pallete rebi el vistiplau del consell d'administració de Telefónica el 8 d'abril, quan es tancarà un procés de "successió ordenada" iniciat el 2012, quan Alierta va designar al seu delfí conseller delegat.

Segons va informar ahir Telefónica, Alierta, que seguirà al consell d'administració i assumirà la presidència de Fundación Telefónica, considera que Álvarez-Pallete és "el directiu més preparat per afrontar amb èxit els reptes que imposa la revolució digital". Alierta, que va assumir la presidència de Telefónica el juliol del 2000 en substitució de Juan Villalonga, deixa una companyia més internacional, amb presència a 21 països, i amb la vista posada en la convergència i en mercats com Espanya, Alemanya o Brasil, pels quals ha apostat amb força els últims anys en detriment d'altres com Itàlia o Regne Unit.

Sense "pèls a la llengua", Alierta s'ha caracteritzat per criticar durament les companyies que operen només per Internet, com Google o Facebook, a les quals acusa de no invertir en el desenvolupament de les xarxes.

A més, ha capitanejat l'aposta per la convergència, perquè una mateixa operadora ofereixi en un sol paquet telefonia fixa i mòbil, amb Internet i televisió de pagament, que ha portat a moviments de concentració en el sector, com els protagonitzats per Vodafone i Ono i Orange i Jazztel. Aragonès, reservat, poc amic d'entrevistes i d'intervencions públiques, Alierta, que va iniciar els seus passos en el sector financer, ha dedicat la meitat de la seva vida professional a dirigir Tabacalera i Telefónica.

Alierta va arribar al món empresarial de la mà de José María Aznar, que el va triar per dirigir la llavors empresa pública Tabacalera, que va ser privatitzada sota el seu mandat i que va fusionar amb la francesa Seita, creant Altadis, que va presidir fins al juliol del 2000.

De la seva etapa a Tabacalera, va arrossegar un procés en el qual se'l va acusar d'ús d'informació privilegiada en la compra d'accions de la companyia el 1997, i el 2009 l'Audiència Provincial el va absoldre per prescripció del delicte.

En el terreny laboral, sota el seu mandat, Telefónica, amb 125.000 empleats a tot el món, va abordar dos expedients de regulació d'ocupació que van afectar 20.000 treballadors. Pel que fa a l'acció, l'empresa va assenyalar ahir que el retorn total a l'accionista ha estat del 120% amb 40.000 milions en dividends des del 1999.

Alierta, que el 2015 va rebre unes remuneracions de 8,7 milions, va canviar el 2014 el seu blindatge per una aportació extraordinària i única de 35,5 milions d'euros al seu pla de pensions.

Per la seva banda, Álvarez-Pallete acumula més de 17 anys d'experiència en l'operadora, els tres últims com a conseller delegat. Nascut a Madrid el 1963 i llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Complutense de Madrid, amb només 35 anys es va incorporar a Telefònica com a director general de Finances de Telefónica Internacional.

Mesos més tard, va passar a ocupar la direcció general de Finances Corporatives i el 2002, amb Alierta ja president de la companyia, va ser designat president de Telefónica Internacional.

Posteriorment, va accedir a la presidència de Telefónica Llatinoamèrica, càrrec que va ocupar fins al seu nomenament com a president executiu de Telefónica Europa el 2011. Álvarez-Pallete ha de donar continuïtat a l'estratègia empresa per Telefónica per fer front a la "ferotge competència" que ha portat el sector a perdre ingressos de forma constant en els últims anys.