Els consells d'administració de BBVA i Catalunya Banc van acordar ahir iniciar el procés per a la seva fusió, de manera que el banc hereu de Caixa Manresa s'integrarà en el grup presidit per Francisco González, que consolida així la seva presència a Catalunya, amb una quota de mercat del 25 % i més de 2,6 milions de clients. BBVA ha anunciat també que absorbirà dues societats més pertanyents al grup, com són Banc Dipositari BBVA i Unoe Bank.

Catalunya Banc, que opera amb la marca comercial CatalunyaCaixa, forma part d'aquest grup bancari espanyol des de l'abril del 2015, quan es va tancar l'operació de compra anunciada nou mesos abans, i BBVA és actualment titular directe del 98,4 % del seu capital social.

Aquesta operació de fusió, que preveu mantenir la marca CatalunyaCaixa, segons van indicar ahir fonts de l'entitat, està subjecta a l'aprovació dels òrgans socials competents i a l'obtenció de les autoritzacions administratives pertinents. En aquest cas, BBVA ha establert un model d'organització a Catalunya amb dues direccions territorials, la de Barcelona i la de la resta de Catalunya, per atendre les diferents necessitats de cada territori.

La fusió permetrà als clients tenir més capil·laritat de xarxa, i donarà cobertura de forma presencial al 93% de la població catalana, és a dir, a més de set milions de persones. A més, els clients disposaran d'una extensa xarxa de caixers a Catalunya, que serà el 61% i el 40 % superior a les que tenien Catalunya Banc i BBVA separadament, respectivament.