La reclamació del sou mínim de mil euros i de la derogació de la reforma laboral centrarà el debat en el XV Congrés de la UGT de Catalunya, del qual sortirà una nova executiva encapçalada pel tàndem Camil Ros i Matías Carnero i una estructura més reduïda.

El congrés, que se celebrarà del 6 al 8 d'abril a Terrassa, donarà pas a una nova etapa marcada per l'absència de Josep Maria Álvarez, que ha deixat la secretaria general a Catalunya després de 26 anys per liderar la UGT confederal. Després de mesos de converses i debat, la nova executiva, que encara no està tancada, tindrà dos referents en lloc d'un. En una mateixa línia de rellevància, es trobaran el secretari de política sindical, Camil Ros, que serà el nou secretari general, i el secretari general adjunt, Matías Carnero, que assumirà el nou càrrec de president.

En la roda de premsa de presentació del XV Congrés, Carnero va assegurar ahir que ell i l'exdirigent de les joventuts d'ERC Camil Ros dirigiran conjuntament el sindicat sense repartir-se les funcions de manera excloent, encara que va admetre que la seva labor com a president del comitè d'empresa de Seat no li permet dedicar-se al cent per cent a l'organització sindical.

Amb la nova executiva, en què tindran també un paper important Laura Pelay i Jordi Camallonga, la UGT pretén "sintetitzar la pluralitat" de la segona organització sindical de Catalunya.